ГоловнаПолітика

Прямі збитки від Керченського моста становитимуть 0,5 млрд гривень на рік, - Омелян

Висота моста обмежує прохід суден у порти Маріуполя і Бердянська.

Прямі збитки від Керченського моста становитимуть 0,5 млрд гривень на рік, - Омелян
Фото: Макс Требухов

Росія навмисно зробила Керченський міст нижчим, щоб обмежити розмір суден, які можуть заходити в українські порти. Україна вимагатиме компенсації збитків в міжнародних судах. Про це журналістам після засідання уряду повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян, повідомляє УНН.

"Ми розуміємо, що цей міст - це не просто міст. Це також інструмент економічного і політичного впливу на Україну. Фактично це дієвий інструмент блокування будь-якої миті Керченської протоки не тільки для українських суден, а й для суден усіх країн. Ми реагуємо на ці речі. Відповідне звернення в міжнародні судові інстанції вже направлено МЗС. Воно перебуває на розгляді", - сказав Омелян.

За словами міністра, прямі збитки від Керченського моста становлять близько 500 млн гривень на рік.

Як уточнив міністр, українські підприємства вже підрахували збитки, і всі вони будуть виставлені Російській Федерації як компенсацію. Оскільки після будівництва цього мосту фактично був значно зменшений розмір суден, які можуть заходити в порти Маріуполя і Бердянська.

"Це зроблено, безсумнівно, навмисно. Ми переконані в цьому", - підкреслив чиновник.

Нагадаємо, 15 травня відбулося офіційне відкриття Керченського моста. Президент України Петро Порошенко рішуче засудив дії Росії, негативно дії РФ також оцінив Євросоюз.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram