ГоловнаПолітика

Аваков має намір порушити питання про лазерну зброю на міжнародному рівні

У Держприкордонслужбі і Нацгвардії зафіксовано 4 випадки застосування лазерів бойовиками.

У Держприкордонслужбі та Нацгвардії зареєстровані вже чотири випадки, коли агресор застосував лазерну зброю. Тому правоохоронці розробляють відповідні контрзаходи та інструкції, щоб уберегти зір військовослужбовців. Про це міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков сказав під час візиту в госпіталь Держприкордонслужби.

"Сьогодні ми відвідали двох бійців, яким за дорученням Президента вручили державні нагороди. Звертаю вашу увагу, що один із бійців уражений новою зброєю російського агресора - лазером, що пошкоджує сітківку ока. Ми вже маємо декілька таких випадків, і в ДПСУ, і в Нацгвардії. Зараз ми розробляємо контрзаходи. Оскільки ми не до кінця розуміємо, що використовують конкретно. Але вже працюємо над інструкцією, що це може бути. Будемо ставати відповідні фільтри, прилади, відповідні окуляри. Використання такої зброї - варварська ситуація. Ми будемо обговорювати її на міжнародному рівні", - заявив Аваков.

Міністр зазначив, що в Держприкордонслужбі за час ведення бойових дій і під час загострення ситуації за останні чотири роки загинули близько 70 бійців і 431 солдатів отримали поранення.

Читайте також: Двох росіян, які прилетіли в Україну, відправили назад через георгіївські стрічки

"Значну увагу ми приділяємо саме реабілітації прикордонників. У нас кілька медичних установ, які на цьому спеціалізуються. Я дуже вдячний нашій медичній службі за роботу. 80% поранених бійців повертаються в стрій. А також важливим є те, що бійці, які не можуть повернутися, продовжують службу найманими працівниками, де їхній досвід необхідний і на цивільних посадах", - сказав Аваков.

Голова МВС подякував міжнародним партнерам, які надають технічну допомогу госпіталям.

Нагадаємо, в березні цього року на контрольному посту в Мар'їнці один із українських прикордонників був засліплений променем, який направили з боку окупованої території. В результаті військовослужбовець отримав опік сітківки ока. Характер ураження дозволяє зробити висновок про можливе застосування противником випромінювачів світла великої потужності, так званих засліплюючих лазерів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram