ГоловнаПолітика

Охоронець Януковича розповів у суді про напади на кортеж під час втечі екс-президента

При цьому сам Янукович у цих автомобілях не перебував.

Охоронець Януковича розповів у суді про напади на кортеж під час втечі екс-президента
Фото: стоп-кадр с видео

Оболонський районний суд Києва в п'ятницю допитав по відеозв'язку з окупованого Криму колишнього охоронця екс-президента Віктора Януковича Дмитра Іванцова.

Протягом засідання Іванцов заявив, що автомобілі з кортежу Януковича декілька разів зазнавали нападів з боку мітингувальників. При цьому самого Януковича в цих автомобілях не було.

За його словами, з січня 2014 року охорона Януковича змінила порядок і маршрут пересування - спочатку виїжджала група перевірки, а потім кортеж; також відмовилися від використання офіційних машин і мигалок. Співробітники ДАІ по рації доповідали ситуацію, але не стояли на перехрестях.

Іванцов заявив, що вперше на кортеж Януковича напали 19 лютого в районі станції метро "Арсенальна". "Майданівці" нібито розбили заднє скло і пошкодили крило мікроавтобуса охорони.

За словами охоронця, другий напад був уранці 21 лютого. Біля "Межигір'я" протестувальники виставили блокпост, машина з Януковичем проїхала безперешкодно, а на мікроавтобус супроводу напали люди з прапорами "Свободи" та "Правого сектору". У бусі розбили скло, але він зумів проїхати.

Як стверджує Іванцов, 22 лютого охорона отримала інформацію про скупчення людей у районі аеропорту "Бориспіль", а також що на Майдані готують висунення багатотисячної колони в бік "Межигір'я".

"Після 12-ї ночі президент розпорядився з метою уникнення кровопролиття забезпечити виведення особового складу з території резиденції, а також вивезти зброю", - заявив він.

Кілька груп забезпечення безпеки Януковича висунулися в Крим і Харків. Сам Янукович летів до Харкова на вертольоті. Іванцов стверджує, що на виїзді з Києва одну з таких груп, у якій був і він, зупинили на блокпосту.

"Пробували жартувати, але на нашу адресу пішла агресія і вимоги вийти з машини. Ми зробили кілька попереджувальних пострілів, тим самим заявивши про серйозність своїх намірів, потім прибрали дошки з шипами і продовжили рух. Наступний блокпост був за 5-7 км, де по нас відкрили вогонь без попередження. Постраждали три автомобілі", - стверджує він.

Іванцов заявив, що при цьому отримав непроникаюче поранення в ділянку ребер.

Незабаром група Іванцова об'єдналася з іншими групами, і загальної колоною вони висунулися Харківською трасі в супроводі ДАІ. В'їхати до Харкова їм не заважали. У місті Янукович зупинився в будинку Михайла Добкіна, записав відео і з аеропорту вилетів до Донецька, звідки незабаром кортеж виїхав у Запорізьку область.

"Прибули в поле, отримали команду виставити в один ряд машини, увімкнути ближнє і дальнє світло. Це було близько півночі 22 числа. Прилетіли три військові вертольоти. З основного автомобіля перемістили президента в перший вертоліт. Надійшла команда вантажити людей у вертольоти без особистих речей - брати сказали тільки зброю і необхідні засоби захисту. Летіли хвилин 20-25, після чого приземлилися на військовому аеродромі. Висадилися й отримали команду очікувати літак - Ан-26. Дочекалися, вилетіли, приземлилися на території Криму", - розповів Іванцов і уточнив, що вертольоти і військовий аеродром належали Російській Федерації.

"23 лютого вранці приземлилися на військовому аеродромі у Криму. Зустрічала нас колона з мікроавтобусів. Висунулися в напрямку 9-ї держдачі в район Фороса. Потім стало зрозуміло, що туди ми потрапити не можемо, і було прийнято рішення рухатися в напрямку Ялти, де розмістилися на території пансіонату. Перебували там години чотири", - додав Іванцов. За його словами, охороняли цей санаторій військові з Чорноморського флоту Росії.

Потім Януковича відвезли до Севастополя в Козачу бухту, де базується ЧФ РФ.

"Там Янукович подякував усім і запропонував продовжити охороняти його всім охочим. Я і мої підлеглі вирішили залишитися з Януковичем. Після цього нас доправили на територію Російської Федерації", - зазначив він.

Нагадаємо, Янукович заявляв, що 21 лютого 2014 року його машину і машину тодішнього спікера Володимира Рибака обстріляли. Рибак, утім, заявив, що обстрілу його автомобіль не зазнавав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram