ГоловнаПолітика

Росія заборонила в'їзд "вороже налаштованим" політикам із Литви

Москва відповіла на литовський "закон Магнітського".

Росія заборонила в'їзд "вороже налаштованим" політикам із Литви
Здание МИД России в Москве
Фото: EPA/UPG

МЗС РФ заборонило в'їзд у країну "вороже налаштованим" політикам і депутатам із Литви. Це стало відповіддю на литовський "закон Магнітського", який забороняє в'їзд у країну викритим у корупції й обвинуваченим у злочинах проти особи.

"У відповідь на ухвалення Вільнюсом аналога американського "закону Магнітського" були змушені ввести заборону на в'їзд у Росію найбільш вороже налаштованим громадянам Литви з-поміж місцевих політиків, депутатів і політологів", - йдеться у повідомленні на сайті МЗС РФ.

Там додали, що "російський" стоп-лист "залишається відкритим" і в список можуть внести "нових персоналій", якщо Вільнюс продовжить "провокаційну лінію".

Литва прийняла закон, аналогічний "закону Магнітського", чинний у США, Великобританії, Канаді та Естонії, в листопаді 2017 року. Згідно з документом, МВС Литви може заборонити в'їзд у країну особам, які в інших державах скоїли тяжкі або особливо тяжкі злочини проти особи, порушували права і свободи інших людей, були викриті в корупції або відмиванні грошей. Також у список можуть потрапити люди, визнані небажаними для в'їзду у країни Євросоюзу.

За цим законом, литовська сторона може не повідомляти фігурантів списку про їх потрапляння туди, якщо це може зашкодити громадській безпеці або державним інтересам. Кандидатів для списку пропонує МЗС Литви, остаточне рішення - за міністром внутрішніх справ.

У січні 2018 року Литва оприлюднила список із 49 росіян, які потрапили під дію цього нового закону. В'їзд у Литву заборонено, зокрема, главі Чечні Рамзану Кадирову і керівнику Слідчого комітету Росії Олександру Бастрикіну.

У березні Литва вирішила розширити свій "список Магнітського", додавши туди імена ще 21 росіянина.

Сергій Магнітський - аудитор британського фонду Hermitage Capital Management. Магнітський викрив схеми багатомільярдних розкрадань із бюджету Росії. Його заарештували після звинувачень у створенні схем для ухилення Hermitage Capital від податків. У 2009 році Магнітський помер у СІЗО. 2012 року США прийняли "закон Магнітського": документ дозволив Вашингтону ввести санкції проти росіян, яких американська сторона вважала причетними до смерті аудитора. Крім Литви, аналоги "закону Магнітського" прийнято також у Великобританії, Естонії та Канаді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram