ГоловнаПолітика

Як може ЦВК вплинути на вибори? Хіба розглядаючи справи про окремі спірні округи, - Бернацька

"Тиск на когось із 15 членів комісії не змінить кардинально ситуацію".

Як може ЦВК вплинути на вибори? Хіба розглядаючи справи про окремі спірні округи, - Бернацька
Фото: Макс Требухов

Перший заступник міністра юстиції і кандидат у Центральну виборчу комісію Наталія Бернацька вважає, що «центр» не може радикально вплинути на результати виборів, незалежно від складу ЦВК. Про це вона заявила в інтерв'ю LB.ua.

"Зловживання на виборах відбуваються на рівні виборчих комісій. Важливо в цьому випадку посилити відповідальність за фальсифікацію виборів. До речі, такий законопроект недавно уряд направив у Верховну Раду. Як може ЦВК вплинути на вибори? Хіба що, розглядаючи справи щодо окремих спірних округів. Однак глобально ситуацію треба міняти в парламенті", - зазначила вона.

"Ще одним аргументом на користь ЦВК є те, що це колегіальний орган. Тиск на когось із 15 членів комісії не змінить кардинально ситуацію. Ба більше, для мене це потенційна можливість зсередини комунікувати з представниками політичних сил, громадськістю, ЗМІ. Раніше комісія не завжди вирізнялася прозорою політикою", - додала Бернацька.

На репліку про те, що навряд чи вона опиниться в опозиції до "Народного Фронту", який висуває її в члени ЦВК, Бернацька сказала: "Під час виборів немає ні влади, ні опозиції. Усі кандидати однакові. І волевиявлення народу є пріоритетним".

Нагадаємо, 5 лютого президент Петро Порошенко вніс у Раду подання на призначення нових членів ЦВК у складі Алли Басалаєвої, Наталії Бернацької, Михайла Вербенського, Андрія Євстигнєєва, Ірини Єфремової, Ольги Желтових, Олега Конопольського, Світлани Кустової, Ольги Лотюк, Віталія Плукаря, Євгена Радченка, Тетяни Сліпачук, Леонтія Шипілова і Тетяни Юзькової. 14 осіб претендують на 13 вакантних місць у комісії.

У нинішньому складі ЦВК залишилися тільки два члени, чий термін повноважень не минув.

Згідно з Конституцією, Рада призначає і звільняє членів ЦВК за поданням президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram