ГоловнаПолітика

Брат "Хмурого", причетного до загибелі MH17, упізнав його голос на записах СБУ

"Схожий, так. Те, що я чую, - так, є схожість і дуже сильна".

Брат "Хмурого", причетного до загибелі MH17, упізнав його голос на записах СБУ
Фото: bellingcat.com

Брат російського офіцера Сергія "Хмурого" Дубинського впізнав його голос на записах Служби безпеки України, які стосуються катастрофи рейса MH17 на Донбасі.

"Схожий, так. Те, що я чую, - так, є схожість і дуже сильна", - заявив Роман Дубинський журналістам "Радіо Свобода" під час прослуховування записів.

Роман Дубинський, якого знайшли в Києві, заявив, що стосунки з братом у нього дуже напружені через давній сімейний конфлікт і вони в принципі майже не спілкуються вже 10 років.

При цьому Роман розповів, що знає напевне про участь брата у війні на Донбасі на стороні російських терористів. Про це Хмурий розповів йому особисто. "Він сам мені подзвонив і сказав, що я тут у "денеері". Я тут на місці", - повідомив він.

Ще один діалог з братом у Романа відбувся після того, як у ЗМІ з'явилися повідомлення, що "Хмурий" брав участь у транспортуванні "Бука".

"Коли я дізнався про цей літак, я йому теж подзвонив. У мене був його телефон, потім я його видалив. Я йому подзвонив і запитав - хто це зробив? Він мені відповів, що це зробила українська сторона. Ось такою була відповідь. Я кажу: тут і факти є, і записи якісь є. Він сказав, що ми цього не робили, це провокація", - сказав Роман Дубинський.

Нагадаємо, літак Boeing 777, що виконував рейс МН17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий російською системою "Бук" 17 липня 2014 року в Донецькій області. У результаті загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих - громадяни Нідерландів.

З грудня 2017 року Служба безпеки України проводить заочне розслідування стосовно Сергія Дубинського, одного з головних фігурантів справи про катастрофу рейсу МН17.

Установлено, що генерал-майор Головного розвідувального управління РФ Дубинський очолював розвідку бойовиків з 7 липня 2014 по 2 січня 2015 року. З метою конспірації та приховування факту участі Збройних сил РФ у збройному конфлікті в східній частині України він використовував для ідентифікації позивні "Хмурий" і "Дєдушка", а також псевдоніми Петровський і Дворковський.

З 2 січня 2015 року Дубинський був відкликаний своїм керівництвом до Москви та відсторонений від обов'язків у зв'язку з використанням свого становища з метою особистого збагачення. ФСБ пізніше заборонила йому з'являтися на території, контрольованій бойовиками.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram