ГоловнаПолітика

У Раді очікують призначення ряду послів після ухвалення закону про дипслужби

Нині Україна не має послів у 17 країнах світу. 

У Раді очікують призначення ряду послів після ухвалення закону про дипслужби
Анна Гопко
Фото: day.kyiv.ua

Ухвалена в четвер нова редакція закону про дипломатичну службу дасть можливість заповнити вакантні посади послів України, повідомила LB.ua голова комітету Верховної Ради в закордонних справах Ганна Гопко.

Нині Україна не має послів у 17 країнах світу, повідомляло МЗС у січні.

"Ухвалення закону про дипломатичну службу дасть можливість президенту виконати свій конституційний обов'язок і призначити нарешті як мінімум 10 послів у важливих для України країнах, де у нас досі немає такого представника. Йдеться про Данію, Казахстан, Швейцарію, країни Латинської Америки", - зазначила Гопко.

За її словами, ухвалений закон украй важливий, оскільки передбачає підвищення вимог до кандидатів на посади послів.

"Дипломат тепер повинен знати мінімум дві іноземні мови", - уточнила Гопко.

Також у законі уточнюється процедура ротації.

"Не буде вже такого, як є зараз у нас у Ватикані, де посол працює вже 10 років. Ми зробили суттєвий крок для удосконалення процедури ротації, надання рангів та призначення наших дипломатів. Дуже важливо, що врегульовано питання визначення специфіки оплати праці, соціального й медичного забезпечення працівників дипломатичної служби", - наголосила Гопко.

Нововведеннями в законі є положення, що стосуються підходів до професійного навчання посадових осіб дипломатичної служби в галузевому закладі післядипломної освіти, врегулювання питання перебування посадових осіб дипломатичної служби в розпорядженні Міністерства закордонних справ України перед направленням у довготермінове відрядження для професійної підготовки й після завершення такого відрядження.

Вводяться посада державного секретаря МЗС і три категорії дипломатичних посад, детальніше регулюється оплата праці.

Закон набуває чинності через шість місяців з дня його опублікування.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram