ГоловнаПолітика

У 2017 Порошенко пожертвував 200 млн гривень на армію і благодійність

На відпочинок на Мальдівах президент витратив в два рази менше, ніж писали ЗМІ

У 2017 Порошенко пожертвував 200 млн гривень на армію і благодійність
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко відзвітував про доходи, витрати і благодійність, повідомляється на сайті голови держави з посиланням на електронну декларацію за 2017 рік, яка буде оприлюднена пізніше в п'ятницю.

Також стверджується, що близько 200 мільйонів гривень у 2017 році становили витрати на благодійну діяльність, як: соціальні, культурні, медичні програми, підтримка армії. Вони не відображені в декларації на тій підставі, що подібна діяльність здійснювалася не фізичною особою, а всеукраїнською організацією "Благодійний Фонд Порошенка" і юридичними особами, бенефіціарним власником яких є Петро Порошенко і які вказані в його електронній декларації.

"Загальна сума витрат на соціальну доброчинність і зміцнення обороноздатності країни за період з 2014 по 2017 включно перевищила 800 мільйонів гривень", - сказано в повідомленні.

Загальна сума доходів, отриманих Порошенком до 2017 року, 16,3 млн грн. 336 тис. становить заробітна плата, "яку голова держави з року в рік в повному обсязі перераховує на благодійні цілі". 15,8 млн гривень становили відсотки з депозитів.

З суми річного доходу Порошенком сплачено податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, якою обкладаються заробітна плата і відсотки з депозитів. З зазначених доходів також стягнуто 1,5% військового збору.

Сума коштів, які Петро Порошенко зберігає на банківських рахунках, зменшилася за рік на 430 тисяч доларів.

Президент задекларував витрати за попередній рік, в тому числі кошти, які були витрачені на відпочинок. "Ці гроші були офіційно перераховані в безготівковій формі з раніше задекларованих власних рахунків, з дотриманням банківського і податкового законодавства України. Сума - в два рази менша цифр, які фігурували в ЗМІ. Ні копійки не витрачено з державного бюджету", - йдеться в повідомленні.

Протягом 2017 року Петро Порошенко не отримував дивідендів від підприємств, кінцевим бенефіціаром яких він є.

Перелік цінних паперів, якими володіє Порошенко, його нерухомого та рухомого майна залишився незмінним.

Нагадаємо, в кінці лютого Порошенко назвав себе єдиним президентом, який стає все біднішим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram