ГоловнаПолітика

Через НАБУ Міноборони зазнало збитків на суму 362 млн гривень під час закупівлі палива, - Павловський

Павловський розкритикував дії НАБУ і САП у справі про закупівлю палива Міноборони.

Через НАБУ Міноборони зазнало збитків на суму 362 млн гривень під час закупівлі палива, - Павловський
Фото: 112.ua

Заступник міністра оборони Ігор Павловський розкритикував дії Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) у справі про закупівлю палива Міноборони. Про це Павловський заявив в інтерв'ю виданню "Цензор.нет".

Як відомо, в жовтні 2017 року НАБУ звинуватило посадових осіб Міноборони в нібито розтраті майже 150 млн грн під час закупівлі палива для потреб армії. "З моменту затримання ніяких слідчих дій НАБУ і САП не проводять. Мене і офіцерів з моменту затримання не викликають на допити. Був би в нас незалежний Антикорупційний суд - справу давно закрили б. Це дута справа, і я дуже чекаю, коли в суді в мене буде можливість розбити всі звинувачення", - повідомив Павловський.

Ідеться про угоду між Міноборони і компанією "Трейд Коммодіті", яка перемогла на торгах із закупівлі палива, тому що дала найнижчу на той момент ціну. Але, як говорили експерти, через зростання цін на українському та світовому ринках було прийнято рішення змінити ціни, що не суперечить законодавству.

Як повідомив адвокат одного з інвесторів компанії Віталій Касько, навіть після укладення додаткових угод з Міноборони ціни на паливо від "Трейд Коммодіті" були найнижчими на ринку державних закупівель. За його словами, навіть НАБУ купувало паливо дорожче в комерційних структур, аніж військові. Павловський підтверджує заяву адвоката. "У Міноборони паливо ми купили дешевше, ніж НАБУ, приблизно від 500 до 2200 гривень за тонну!". Більше того, в результаті таких дій НАБУ подальші закупівлі палива взагалі були зірвані і призначені нові торги.

"Збиток Міноборони від втручання НАБУ в поставки палива становить 362 мільйони гривень.., тому що торги не відбулися. Це ціна того, що було розірвано вигідні угоди і зайшли нові постачальники, які перестраховують ризики, бо знають, що до них можуть прийти правоохоронці! Замість прозорості та знижок ціни на паливо після втручання НАБУ зросли, бо з нами укладають угоди з урахуванням можливих коливань. Ось такий результат. Ніякої корупції не знайшли, тому що її немає. немає ніяких доказів, щоб хтось у Міноборони брав гроші. Тож вони вирішили частину тих, хто підписував документи згідно зі службовими обов'язками, на всю країну оголосити злочинцями", - зазначив Павловський.

Як заявляв Касько, 27 березня Київський окружний адміністративний суд скасував ключовий доказ НАБУ в справі проти Міноборони і "Трейд Коммодіті", а саме акт Державної аудиторської служби, на якому ґрунтуються звинувачення НАБУ на адресу Міноборони в нібито завданні державі збитків під час закупівлі палива в компанії "Трейд Коммодіті". Представники Міноборони зі свого боку оскаржили дії НАБУ в суді. Було зірвано поставки палива до Збройних сил на суму майже 700 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram