ГоловнаПолітика

Кабмін дозволив МЗС платити добровільні внески в міжнародні організації з урахуванням пріоритетів

Порядок сплати регулярних внесків залишився без змін.

Кабмін дозволив МЗС платити добровільні внески в міжнародні організації з урахуванням пріоритетів
Фото: Макс Требухов

Кабінет Міністрів дозволив Міністерству закордонних справ платити нерегулярні добровільні внески в міжнародні організації у політично або інших обґрунтованих випадках з урахуванням пріоритетів зовнішньої політики.

Відповідну постанову Кабмін ухвалив на засіданні 28 березня, затвердивши нову редакцію порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для сплати внесків України до бюджетів Організації Об'єднаних Націй та інших міжнародних організацій. Водночас МЗС буде економити кошти на менш критичних напрямах.

Сума і призначення кожного внеску окремо будуть узгоджуватися з Кабміном. Порядок сплати регулярних внесків залишився без змін.

У пояснювальній записці до документа МЗС зазначає, що зараз в міжнародних організаціях, насамперед системи ООН, в умовах обмеженості ресурсів дедалі більше поширюються схеми добровільного фінансування. Здійснення добровільних внесків у рамках міжнародних організацій широко застосовується державами як засіб впливу на політику організацій або пріоритети, а також з метою розв'язання конкретних питань у рамках організації.

Водночас затверджений раніше Кабміном порядок обмежував можливості добровільних внесків України виключно їх сплатою до бюджетів фондів та програм, що створюються міжнародними організаціями для реалізації конкретних проектів.

Імовірно, таке рішення сприятиме ефективному використанню коштів, передбачених у державному бюджеті на виконання фінансових зобов'язань України перед міжнародними організаціями, та розширить можливості впливу України на політику та пріоритети міжнародних організацій.

Як повідомлялося, держбюджет-2018 передбачає збільшення фінансування МЗС на 12,5%, до 4,5 млрд гривень.

Водночас на внески України до бюджетів ООН, інших міжнародних організацій та конвенційних органів передбачено 645,2 млн гривень.

Під час формування бюджетних видатків МЗС передбачаються асигнування для сплати щорічних членських внесків та погашення заборгованості до бюджетів 32 міжнародних організацій і органів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram