ГоловнаПолітика

Перешкодою для успішного функціонування Антикорупційного суду может стати надмірно широка юрисдикція, - член ВККС

"Антикорупційні суди у світі поки що не мають до кінця успішних історій".

Перешкодою для успішного функціонування Антикорупційного суду может стати надмірно широка юрисдикція, - член ВККС
Андрій Козлов
Фото: Макс Требухов

Перешкодою для успішного функціонування Вищого антикорупційного суду може стати визначення в законі надмірно широкої юрисдикції для нього. Про це в коментарі LB.ua заявив член Вищої кваліфікаційної комісії суддів Андрій Козлов після презентації результатів судової реформи в Україні в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні.

«Я завжди був прихильником створення єдиного компактного антикорупційного суду. Хоча, дійсно, такі суди у світі поки що не мають до кінця успішних історій. Наприклад, пару років тому затримали двох суддів антикорупційного суду Індонезії. Правда, сталося це якраз після створення таких судів на місцях, а не тільки в столиці. У лютому цього року за корупцію заарештували голову антикорупційного суду Нігерії. Такі історії навряд чи можуть служити доброю рекламою антикорупційних судів. Однак, на мій погляд, в умовах, які склалися в Україні, якщо ретельно підійти до кадрового наповнення такого суду, можна домогтися кращих результатів», - заявив Козлов.

У зв'язку із цим дуже важливо правильно визначити юрисдикцію антикорупційного суду.

«Очевидно, що на заваді може стати занадто широка юрисдикція. У Словаччині, наприклад, до юрисдикції антикорупційного суду в підсумку віднесли навіть справи, які стосувалися хабарів на 20 євро. Якщо піти тим самим шляхом в Україні, навряд чи варто очікувати ефективної роботи», - додав член ВККС.

«У той самий час мені видається занадто спрощеним підхід, за якого юрисдикція антикорупційного суду буде повністю збігатися з підсудністю НАБУ і САП. Необхідним доповненням вважаю ті злочини проти правосуддя, які безпосередньо пов'язані зі справами про корупцію. Наприклад, якщо стався злочин щодо свідка в подібній справі. Такий злочин стосується тієї самої справи, і розділяти, передаючи справу в інший суд, було б, на мій погляд, недоречно. У принципі, коло можна було б замкнути і щодо підслідності», - вважає Козлов.

Нагадаємо, 1 березня Верховна Рада прийняла за основу президентський законопроект про Вищий антикорупційний суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram