ГоловнаПолітика

Росія зробила Курченка єдиним постачальником вугілля з "ДНР" і "ЛНР"

Введено заборону вивозити вугілля з "ДНР" і "ЛНР" для всіх компаній, за винятком "Газ-Альянсу".

Росія зробила Курченка єдиним постачальником вугілля з "ДНР" і "ЛНР"
Фото: sergeykurchenko.com

Росія призначила компанію "Газ-Альянс", підконтрольну Сергію Курченку, єдиним постачальником вугілля з територій "ДНР" і "ЛНР", пише російське агентство РБК.

Видання посилається на "депутата народної ради ДНР" Владислава Брига, джерело в керівництві вугільної компанії "Ровенькиантрацит" і на проект звернення російських вугільних трейдерів, які раніше також вели торгівлю вугіллям з "ДНР" і "ЛНР".

У документі йдеться про те, що 14 березня 2018 року міністерство економічного розвитку Росії надіслало телеграму "РЖД Логістика", в якій повідомляється про заборону вивозити вугілля з "ДНР" і "ЛНР" для всіх компаній, за винятком "Газ-Альянсу".

"Газ-Альянс" відповідає за збут продукції (металу і вугілля) "Зовнішторгсервісу", в управління якого передали металургійні заводи та вугільні шахти, "націоналізовані" "ДНР" і "ЛНР" рік тому.

"Зовнішторгсервіс" зареєстрований у Південній Осетії, його генеральним директором є Володимир Пашков, який раніше займав посаду віце-губернатора Іркутської області, але контролює цю структуру Курченко.

Україна оголосила експорт вугілля, що видобувається на території "ДНР" і "ЛНР", незаконним, але російські трейдери, офіси яких розташовані переважно в Ростовській області, до останнього часу продавали це вугілля за кордон у складі вугільних сумішей.

Рік тому Служба безпеки України виклала аудіозапис розмови ватажка "ДНР" Олександра Захарченка з громадянином РФ, під час якої обговорюється подальша доля "націоналізованих" українських підприємств. Зважаючи на слова Захарченка, найпривабливіші активи російські куратори "ДНР" планують передати структурам Сергія Курченка, який утік до Росії.

"Зовнішторгсервіс" і "Газ-Альянс" потрапили під санкції США в січні 2018 року, а санкції проти самого Курченка були введені ще в 2015 році. За даними Мінфіну США, "Зовнішторгсервіс" навесні 2017 року приступив до експлуатації українських підприємств, у тому числі вугільних шахт, які перебувають під контролем "ДНР" і "ЛНР". Її партнером виступає компанія "Газ-Альянс", яка допомагає експортувати вугілля в Європу, стверджують у Мінфіні США.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram