ГоловнаПолітика

Депутати вирішили переписати постанову про невизнання виборів президента РФ

Фракції коаліції "Народний фронт" і БПП подали два різні проекти постанови.

Депутати вирішили переписати постанову про невизнання виборів президента РФ
Фото: Анна Стешенко

Депутати вирішили переписати постанову про невизнання виборів президента Російської Федерації.

Про це на засіданні заявила голова Комітету Верховної Ради з питань закордонних справ Ганна Гопко, передає кореспондент LB.ua.

"До мене звернувся спікер парламенту Андрій Парубій, щоб ми рекомендували парламенту прийняти консолідовану постанову щодо виборів президента РФ. Щоб від коаліції було подано одну постанову, а не дві, як є зараз", - заявила вона.

Екс-міністр закордонних справ і нардеп "Батьківщини" Борис Тарасюк, своєю чергою, зазначив, що фракції коаліції "Народний фронт" і БПП подали два різні проекти постанови.

Зокрема, проектом постанови №8153 авторів Максима Бурбака та Георгія Логвинського з "Народного фронту" пропонувалося прийняти заяву ВР з приводу невизнання Україною легітимності в цілому виборів президента РФ, їх результатів, правових наслідків і, відповідно, актів нелегітимно обраної на цю посаду особи.

Тоді як фракція БПП в особі представника президента Ірини Луценко та групи нардепів запропонувала прийняти заяву ВР про невизнання Україною легітимності виборів президента РФ тільки на тимчасово окупованих територіях України - Автономній Республіці Крим і місті Севастополь.

"Якщо ми не визнаємо вибори президента РФ у цілому, тоді ми потрапляємо в правовий вакуум", - зауважила Луценко.

За оцінками МЗС, невизнання виборів президента РФ у цілому може негативно вплинути на процес звільнення українських політв'язнів у Росії. Тому зовнішньополітичне відомство рекомендувало парламентському комітету та Раді прийняти заяву про нелегітимність виборів президента РФ тільки на території АРК. Однак члени комітету від "Народного фронту" і Радикальної партії Олега Ляшка наполягали на необхідності прийняття парламентом більш жорсткої заяви про невизнання обрання Володимира Путіна на всій території РФ.

Водночас заступник комітету і нардеп Ігор Гузь запропонував двом фракціям коаліції "сісти в закритому режимі і провести засідання, щоб підготувати єдину постанову".

Представник президента в Раді Луценко додала, що фракції більшості почнуть таку роботу.

"Завтра постанова щодо виборів президента РФ не буде виноситися на голосування в сесійну залу", - додала вона в коментарі LB.ua.

Нагадаємо, 19 березня нардепи Максим Бурбак і Георгій Логвинський внесли в Раду проект заяви про невизнання Україною легітимності виборів президента РФ, їх результатів і актів обраного на цю посаду Володимира Путіна.

В анексованому Криму Путін набрав 92,15% голосів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram