ГоловнаПолітика

Регламентний комітет готовий у середу розглянути подання на Савченко

"Вона публічно обіцяла, що готова дати пояснення. Не думаю, що вона буде тікати з України".

Регламентний комітет готовий у середу розглянути подання на Савченко
Фото: Макс Требухов

Комітет з питань регламенту та організації роботи Верховної Ради готовий у найближчу середу розглянути подання Генеральної прокуратури на нардепа Надію Савченко.

Про це LB.ua повідомив заступник голови комітету, народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка" Володимир Арешонков.

"Наш комітет уже передав відповідний лист в апарат ВР. Якщо Савченко отримує цей лист, тоді починається так званий п'ятиденний термін, коли вона повинна надати нам пояснення. За моєю інформацією, на ранок понеділка Савченко ще не отримала на руки лист від апарату ВР. Я не стверджую, що вона десь ховається. Думаю, що сьогодні до кінця дня нардеп отримає цей лист і наш комітет, безумовно, вже в середу готовий провести засідання для розгляду трьох подань генерального прокурора", - заявив він.

Арешонков вважає, що не в інтересах Савченко залишати територію України.

"Вона публічно обіцяла, що готова дати всі пояснення. Тому не думаю, що вона буде тікати з України", - додав він.

Надія Савченко - колишній військовослужбовець Збройних сил України. У червні 2014 року потрапила в полон до бойовиків у Луганській області, звідки її вивезли в Росію, де звинуватили в причетності до загибелі російських журналістів Ігоря Корнелюка й Антона Волошина.

У березні 2016 року російський суд засудив її до 22 років колонії, але вже в травні Савченко обміняли на російських розвідників Євгена Єрофєєва й Олександра Александрова. Ще перебуваючи за ґратами в Росії Савченко була обрана до Верховної Ради, будучи першим номером списку "Батьківщини", і отримала звання Героя України.

14 березня 2018 року стало відомо, що вона є фігурантом справи проти Володимира Рубана, затриманого під час перевезення зброї з ОРДО. За даними слідства, Рубан готував замах на президента Петра Порошенка, керівників силових структур та інших державних діячів. Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі буде обстріляно з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлових будинків. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв убити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.

За даними Генеральної прокуратури, Савченко брала безпосередню участь у підготовці терактів і планувала масові вбивства депутатів Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram