ГоловнаПолітика

Зятю Трампа обмежили доступ до держтаємниці

Основним фронтом роботи Кушнера є питання Близького Сходу і Китаю.

Зятю Трампа обмежили доступ до держтаємниці
Джаред Кушнер
Фото: EPA/UPG

Радник і зять президента США Дональда Трампа Джаред Кушнер втратив доступ до низки секретних документів і щоденних брифінгів Білого дому.

Про це повідомляє Бі-бі-сі з посиланням на американські ЗМІ.

За даними видання Politico, рівень його допуску знижено з "надсекретного" до "секретного". Аналогічні заходи застосовано до інших співробітників Білого дому з найвищим рівнем допуску.

Зазначають, що президент США може надати Кушнеру постійний допуск, але сам Трамп напередодні відзначив, що це рішення ухвалюватиме голова апарату Білого дому Джон Келлі. Келлі ще в середині лютого попереджав співробітників Білого дому, що ті з них, хто ще в червні 2017 року одержав так званий тимчасовий допуск до відомостей, що становлять держтаємницю, можуть його втратити.

Адвокат Кушнера Ебб Ловелл заявив, що "зниження рівня допуску не вплине на його можливість виконувати свою важливу роботу і завдання президента". Представник Білого дому Сара Сандерс зазначила, що Кушнер продовжить грати важливу роль в адміністрації, незважаючи на рішення про обмеження.

"Ми не коментуємо індивідуальних обмежень доступу до секретної інформації тих чи інших співробітників. Але конкретно про Кушнера можу вас запевнити, що він продовжить відігравати таку саму важливу роль у Білому домі, яку він відігравав зі самого початку вступу на посаду", - сказала вона.

У той самий час джерела Politico і New York Times повідомляють, що обмеження доступу до надсекретної інформації може вплинути на переговори, які веде зять президента.

Офіційно основним фронтом робіт Кушнера є питання Близького Сходу і Китаю. Раніше його підозрювали у співпраці з російськими та китайськими компаніями і навіть у змові з Росією, проте сам він ці припущення відкидав. За інформацією Washington Post, Кушнер звертався за інформацією до розвідників частіше, ніж будь-який інший співробітник Білого дому, який не входить у Нацраду з безпеки.

Нагадаємо, спеціальний прокурор США Роберт Мюллер розслідує зв'язки зятя Трампа в Росії і за її межами. Повідомляли, що Кушнер міг використовувати посаду радника президента для вирішення бізнес-питань.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram