ГоловнаПолітика

Скандальний латвійський банк ABLV оголосив про самоліквідацію

США запідозрили фінустанову у відмиванні грошей корупціонерів з Росії та України.

Скандальний латвійський банк ABLV оголосив про самоліквідацію

Латвійський банк ABLV прийняв рішення про початок процесу самоліквідації, пише Бі-бі-сі.

Згідно з латвійським законом про кредитні установи, в разі самоліквідації збори акціонерів призначають ліквідатора. У разі банкрутства ліквідацію проводив би адміністратор, призначений судом.

Європейський центробанк оголосив про ліквідацію банку ABLV 24 лютого, в суботу. Це рішення було обґрунтовано проблемами з ліквідністю. За оцінками ЄЦБ, стан ABLV виявився нестабільним: банк, швидше за все, не впорався б зі своїми зобов'язаннями.

Відтік капіталу з кредитної установи почався після того, як Мережа запобігання фінансовим злочинам (FinCEN), що є підрозділом Мінфіну США, заявила, що ABLV пов'язаний з відмиванням грошей, з угодами корупціонерів з Росії та України (зокрема Сергія Курченка), а також з торгівлею зброєю з Північною Кореєю. У підсумку з банку було виведено 600 мільйонів євро.

Одразу після цього ABLV звернувся по допомогу до латвійської держави. У результаті Банк Латвії надав кредитній установі позику в розмірі 297,2 млн євро під заставу цінних паперів.

Саме цю допомогу як реальну причину свого затримання назвав президент центробанку Латвії Ілмар Римшевич. Його затримали 18 лютого, через п'ять днів після публікації заяви FinCEN.

Правоохоронні органи підозрюють його у вимаганні й отриманні хабара на понад 100 000 євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram