ГоловнаПолітика

Порошенко попросив польського прем'єра не ображати Богдана Хмельницького

"Президент звернув увагу на вкрай шкідливий характер заяв і оцінок діяльності українського гетьмана".

Порошенко попросив польського прем'єра не ображати Богдана Хмельницького
Фото: Сергей Нужненко

Президент Петро Порошенко в суботу, 17 лютого, зустрівся з прем'єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким. Прес-служба глави держави повідомила, що розмова зокрема стосувалась історичних питань.

Порошенко висловив свою занепокоєність щодо ухвалених нещодавно польським парламентом змін до закону про Інститут національної пам'яті Республіки Польща, що стосуються заборони "бандерівської ідеології" і закликав польське керівництво утриматися від кроків, які можуть поставити під загрозу позитивні зміни у двосторонньому діалозі з історичних питань.

"Президент Петро Порошенко також звернув увагу на вкрай шкідливий для українсько-польських взаємин характер заяв і оцінок діяльності українського гетьмана Богдана Хмельницького", - йдеться в заяві. Саме Моравецький 11 лютого дозволив собі завуальовано поставити Хмельницького в один ряд з Гітлером.

Також розмова стосувалася співпраці у сфері захисту культурної спадщини та увічнення місць пам'яті.

Крім того, Порошенко і Моравецький говорили про координацію дій у протидії російській агресії, співробітництво в оборонній сфері, протидію будівництву "Північного потоку-2", гуманітарні питання.

Нагадаємо, правляча партія Польщі приділяє значну увагу питанням історії, безапеляційно наполягаючи на правильності свого погляду на події минулих років. Це, зокрема, призвело до погіршення відносин з Україною.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram