ГоловнаПолітика

Україна підготувала меморандум для подачі в Морський трибунал ООН

Київ звинувачує Москву в порушенні Конвенцій ООН з морського права.

Україна підготувала меморандум для подачі в Морський трибунал ООН
Фото: gp.gov.ua

Україна вже підготувала меморандум для подачі в Міжнародний трибунал ООН з морського права про порушення РФ Конвенції ООН з морського права.

Про це повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"Перший меморандум пішов, точніше піде в понеділок. Тримаю в руках наш Меморандум у рамках Конвенції з морського права про порушення РФ наших прав у Чорному і Азовському морях і в Керченській протоці", - написав Клімкін у Twitter у четвер, 15 лютого.

Раніше про намір подати відповідний меморандум проти Росії вже повідомляла заступниця міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Уже 19 лютого ми подаємо наш меморандум, у якому фактично звинувачуємо Росію в узурпації наших прав, прав України як прибережної морської держави, де наводимо всі порушення, пов'язані з Чорним, Азовським морями, Керченською протокою, будівництвом Кримського моста", - сказала вона 22 січня.

Зеркаль також зазначила, що після подачі цього меморандуму Росія матиме три місяці на підготовку заперечень щодо юрисдикції Міжнародного трибуналу в цьому питанні.

Нагадаємо, 14 вересня 2016 року Україна ініціювала спір з Російською Федерацією щодо порушення нею Конвенції ООН з морського права. Україна у своєму позові зазначає, що Російська Федерація порушує суверенні права України користуватися гарантованими правами у своїх морських акваторіях і на континентальному шельфі в прилеглих до АР Крим морських зонах, включаючи права на природні ресурси континентального шельфу. Україна вимагає від Російської Федерації припинити порушення своїх прав і компенсувати завдані збитки.

22 грудня 2016 року ООН сформувала трибунал, який почне розгляд справи за позовом України до РФ за перешкоджання доступу до своїх акваторій і шельфів у Чорному морі.

Інтереси України в арбітражі проти РФ представлятиме одна з провідних американських юридичних компаній Covington & Burling LLP.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram