ГоловнаПолітика

Активіста в Криму чотири місяці викликають на допити до Слідчого комітету

Слідчий не може вирішити, чи порушувати кримінальну справу стосовно Марлена Мустафаєва за екстремізм.

Активіста в Криму чотири місяці викликають на допити до Слідчого комітету
Фото: Радио Свобода

Близько чотирьох місяців триває дослідча перевірка стосовно кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва на наявність у його постах у соцмережі "ВКонтакте" складу злочину за ст. 282 Кримінального кодексу РФ (розпалювання ненависті або ворожнечі до людини або соціальної групи за ознаками статі, раси, національності, мови, походження, релігії).

Починаючи з 17 вересня минулого року, Мустафаєва періодично викликають до Слідчого комітету Київського району Сімферополя для надання свідчень. Його адвокат Маммет Мамбетов називає дії співробітниці СК "тиском" на активіста і вказує на те, що, згідно із законодавством, дослідча перевірка не може тривати більше, ніж місяць без вагомих підстав.

"Складається враження, що Марлен Мустафаєв через свою громадянську позицію, активність опинився в немилості слідчих органів, силових структур. Вони тримають людину в постійному напруженні, запрошуючи дружину, родичів, намагаються психологічно впливати на нього", - сказав Мамбетов.

21 лютого минулого року в будинку Марлена Мустафаєва пройшов обшук, самого активіста силовики затримали за підозрою у вчиненні правопорушення за ст. 20.3 КоАП РФ за пости в соцмережі "ВКонтакте". Суд визнав його винним і відправив під арешт на 11 діб.

Мустафаєв розповів, що в ізоляторі тимчасового утримання, де він відбував адмінарешт, його двічі відвідували співробітники Центру протидії екстремізму з пропозицією "співпраці", а коли він відмовився, погрожували "передати справу в суд" і "посадити дружину".

Марлен Мустафаєв - кримськотатарський активіст, бере участь у Кримському марафоні і підтримує сім'ї політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram