ГоловнаПолітика

"Грузинський легіон" оголосив про вихід з 54-ї ОМБр

Скандал навколо іноземних бійців виник ще в грудні.

"Грузинський легіон" оголосив про вихід з 54-ї ОМБр
Фото: facebook.com/GeorgianNationalLegion

Добровольче об'єднання "Грузинський легіон" покинуло 54-ту окрему механізовану бригаду ЗСУ, в складі якої воювало у зоні АТО на Донбасі. Про це йдеться на сторінці бійців у Facebook.

"20 грудня 2017 року "Грузинський легіон" своїм повним складом покинув 54-ту бригаду через некомпетентність командира Майстренка Олексія і його оточення, а також незаконні накази, видані ним", - стверджується в повідомленні.

В "Грузинському легіоні" зазначили, що мова йде про операцію 16 грудня, під час якої були поранені бійці загону. Подробиці події пообіцяли оприлюднити найближчими днями.

Водночас волонтер Роман Доник пише, що грузинські вояки вимагали собі окремих умов служби, а командир бригади на це не пішов.

"Всі ці люди залежать від Мамуки [Мамулашвілі], який обіцяє їм зробити українське громадянство. Всіх "відступників" залякують, що їм самостійно громадянство ніколи не дадуть. <...> Лідер грузинського легіону поїхав у 54 бригаду для переговорів з командиром бригади полковником Майстренком. Наскільки я знаю, переговори велися у форматі - або ми служимо на моїх умовах або ми всі йдемо. Майстренко на шантаж не піддався і запропонував усім звільнятися", - заявив він.

Доник стверджує, що знає про це, оскільки були побоювання, що грузини, які отримали контузію, можуть приєднатися до масових протестів у центрі Києва, організованих прихильниками Михайла Саакашвілі.

Він також заявив, що обліковий склад "Грузинського батальйону" у найкращі часи не перевищував 40 осіб.

"Так, в якийсь час ніхто в ЗСУ не звертав уваги на дисципліну. Потрібні були просто воюючі люди. Але ці часи минули. Часи махновщини пройшли. Хто не хоче служити за статутом може бути вільний. Зараз армія в змозі безболісно перенести відхід кількох сотень бійців, які хочуть служити на своїх умовах", - додав Доник.

"Грузинський легіон" офіційно називається 25-м окремим батальйоном 54-ї бригади Збройних сил України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram