ГоловнаПолітика

В ОБСЄ привітали обмін полоненими і закликали до повного припинення вогню на Донбасі

Нинішній обмін - це не тільки гуманітарний акт, а й корисний крок у справі зміцнення довіри.

В ОБСЄ привітали обмін полоненими і закликали до повного припинення вогню на Донбасі
Фото: Макс Левин

Діючий голова ОБСЄ, міністр закордонних справ Австрії Карін Кнайсль і генеральний секретар ОБСЄ Томас Гремінгер привітали звістку про сьогоднішній обмін полоненими і затриманими на Донбасі.

Вони закликали сторони нарощувати цей імпульс для досягнення подальшого прогресу в мирному врегулюванні кризи на Донбасі, йдеться в спільній заяві, повідомляє Укрінформ.

"Дозвіл такій значній кількості людей, які пройшли по обидва боки, повернутися додому до Нового року і православного Різдва - це дуже втішна подія. Сьогоднішній обмін - це не тільки гуманітарний акт, а й корисний крок у справі зміцнення довіри", - заявила Кнайсль.

Вона закликала сторони продовжувати зусилля, спрямовані на поліпшення життя людей, яких безпосередньо зачепив конфлікт.

Генсек організації Гремінгер, зі свого боку, підкреслив, що такі поетапні кроки, як сьогоднішній, можуть принести значні відчутні результати. Він також звернув увагу на те, що "такий прогрес є результатом невтомної роботи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) і демонструє важливість цього формату", і підкреслив надзвичайну важливість того, щоб сторони продовжували працювати з ТКГ з метою досягнення стійкого прогресу на шляху до миру.

Обидва дипломати заявили, що сьогоднішній обмін полоненими вкупі з меншою кількістю порушень режиму припинення вогню протягом останніх декількох днівє кроком уперед.

"Попри це, це тільки один крок, а багато інших повинні слідувати", - зазначили Кнайсль і Гремінгер і вкотре закликали забезпечити справжнє припинення бойових дій у найближчі дні в рамках повного виконання мінських домовленостей.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон закликали до обміну всіма полоненими на Донбасі і попросили підтримати Червоний Хрест у пошуку зниклих безвісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram