ГоловнаПолітика

Суд вирішив допитати у справі Януковича Порошенка, Турчинова, Авакова, Парубія і Яценюка

У засіданні оголошено перерву до 11 грудня.

Суд вирішив допитати у справі Януковича Порошенка, Турчинова, Авакова, Парубія і Яценюка
Фото: Макс Требухов

Оболонський районний суд Києва вирішив допитати у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича президента Петра Порошенка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, голову МВС Арсена Авакова, спікера Верховної Ради Андрія Парубія та екс-прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Про це заявив головуючий у колегії суддя Владислав Дев'ятко.

За його словами, суд розглянув клопотання прокуратури про допит понад 100 свідків звинувачення. Суд вирішив частково задовольнити це клопотання і постановив викликати на допит тільки 32 свідків. Серед них Порошенко, Турчинов, Аваков, Парубій і Яценюк.

Крім того, суд планує допитати командувача Військово-морських сил Ігоря Воронченка, колишнього голову Служби безпеки Валентина Наливайченка, екс-міністра оборони Ігоря Тенюха, екс-голову Генштабу Володимира Заману, екс-голову Державної прикордонної служби Миколу Литвина і колишнього першого заступника голови Прикордонної служби Павла Шишоліна.

Також допитають посла в Польщі Андрія Дещицю та посла в ООН Володимира Єльченка, заступника міністра закордонних справ Сергія Кислицю і екс-заступника міністра Андрія Олефірова.

Викликали на допит депутатів: Рефата Чубарова, Юлія Мамчура і Андрія Сенченка. Крім того, викликали й екс-депутата Держдуми Росії Іллю Пономарьова.

Прокуратура пообіцяла суду забезпечити явку всіх свідків на допит.

Головуючий суддя також повідомив, що засідання перенесено на 10:00 11 грудня.

На цьому засіданні суд має намір досліджувати докази захисту. Також планують допитати двох свідків звинувачення. Кого саме допитуватимуть, суд не уточнив.

Нагадаємо, Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ Володимира Путіна з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

Колишнього президента звинувачують у зраді (ч. 1 ст. 111 КК), сприянні в сепаратизмі (ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК) і сприянні у веденні агресивної війни (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437 КК).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram