ГоловнаПолітика

Росія розслідує причетність Корнета до вбивства

Російського десантника з особистої охорони "голови МВС ЛНР" було вбито рік тому.

Росія розслідує причетність Корнета до вбивства
Игорь Корнет
Фото: EPA/UPG

"Міністр внутрішніх справ ЛНР" Ігор Корнет, зусиллями якого скинули очільника "ЛНР" Ігоря Плотницького, є фігурантом справи про вбивство росіянина. Артем Булгаков, який служив в охороні Ігоря Корнета, загинув у листопаді минулого року.

Головне слідче управління Слідчого комітету Росії (ГСУ СКР) розслідує справу про його вбивство, пише РБК.

У дорученні СКР про проведення слідчих і процесуальних дій у справі про загибель Булгакова, з яким ознайомилося агентство, йдеться про гадану роль Корнета і "заступника генерального прокурора ЛНР" Сергія Горенка в приховуванні слідів убивства.

Артем Булгаков народився 1989 року в Сочі, служив у десанті, 2010 року записався на контрактну службу. Мати Булгакова повідомила виданню, що подробиці його служби з 2010-го по 2014 рік їй невідомі, але після загибелі Артема їй говорили, що в той період він брав участь у спецопераціях.

У червні 2014-го Булгаков офіційно пішов у запас зі служби в 7-й гвардійській десантно-штурмовій дивізії і того ж місяця подзвонив матері і сказав, що перебуває в Донецьку. За її словами, він зайшов на Донбас з боку Росії у складі козачого загону зі "Слов'янського союзу Ставропілля". У "ДНР" Булгаков служив в "управлінні спеціальних операцій прокуратури", а також в "розвідвзводі батальйону святого Георгія Побідоносця". З 15 січня 2015 року був стрільцем у бригаді "П'ятнашка". Потім переїхав до Луганська і потрапив на службу в "МВС ЛНР".

9 листопада 2016 року Булгаков загинув, нібито випадково вистріливши в себе, коли чистив зброї. Компенсацій за загибель сина Аляб'єва не отримала, оскільки на роботу її син був офіційно оформлений у день смерті.

Обставини загибелі Булгакова встановили в результаті слідчих дій. Виявилося, що Булгаков з 25 вересня по 9 листопада 2016 року служив в особистій охороні "голови МВС ЛНР" Корнета. 9 листопада вдень він перебував в адміністративній будівлі "МВС" у Луганську. У коридорі блоку "Б", за версією слідства, між ним і кількома співробітниками "МВС" виникла конфліктна ситуація, і на ґрунті "неприязних відносин" один зі співробітників дістав вогнепальну зброю і направив її на Булгакова. Той спробував лівою рукою відвести ствол від себе, але його опонент вистрілив - куля прошила руку і влучила в груди Булгакова, вказали слідчі СКР.

Стрілець, як вказують у СКР, доповів Корнету про інцидент, після чого "міністр" наказав оточити приміщення. За версією слідчих, Корнет разом з "першим заступником генерального прокурора ЛНР" Сергієм Горенком вирішив оформити злочин як необережне поводження зі зброєю.

СКР має юридичне право висунути звинувачення і затримати фігурантів розслідування щодо Булгакова, подає РБК думку адвоката Вадима Багатурії, колишнього співробітника Генпрокуратури РФ. На його думку, процесуальні підстави для цього описано в Кримінально-процесуальному кодексі: справа розслідується за фактом вбивства громадянина Росії; силовики "ЛНР" кримінальної справи за тим самим складом злочину не ведуть, відповідно, "винні мають бути викриті і покарані саме російським правосуддям" .

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram