ГоловнаПолітика

Посольство РФ в Києві переоформляє нерухомість українців в окупованому Донбасі, - ЗМІ

В українському МЗС стверджують, що росіяни порушили відразу кілька статей Віденської конвенції.

Посольство РФ в Києві переоформляє нерухомість українців в окупованому Донбасі, - ЗМІ
Фото: Александр Рудоманов

Посольство Росії в Києві проводить операції з нерухомістю в тимчасово окупованих частинах Донецької та Луганської областей України. Оминаючи українське законодавство і міжнародні угоди, росіяни оформляють документи на житло, яке залишилося на підконтрольній терористам "ДНР" і "ЛНР" території, повідомляє ТСН.

Викрити цю махінацію журналістам допомогла переселенка з Луганська. Жінка хотіла продати свою квартиру на окупованій території і кілька разів зверталася до ріелторів, однак ті відправили її в консульство РФ, де нібито видають довіреності, які чинні на підконтрольній терористам території.

На вході в дипломатичну установу журналістам пояснили, що навіть заради простої довіреності потрібно попередньо записатися на прийом у російське консульство, місяць чекати, поки працівники дипустанови перевірять дані, і лише потім, після дзвінка, йти на зустріч. Послуги коштують близько тисячі гривень, документів на підтвердження права власності на квартиру мати не потрібно - тільки паспорт і паспортні дані людини, на яку оформляєте довіреність.

"Відзняти прийом у дипустанові Галині вдалося на камеру мобільного телефону. Очевидно, така ситуація не поодинока, бо буквально перед жінкою в черзі був чоловік, який оформляв довіреність на продаж житла в Донецьку. Галині ж працівниця посольства відразу запропонувала виписатися з її луганської квартири тут же, на місці. За довіреність у дипустанові попросили сплатити 970 грн і запевнили, що документ буде чинним у Луганську", - йдеться в повідомленні.

Незабаром завірена посольством Російської Федерації в Києві довіреність опинилася в руках журналістів ТСН. Там чітко видно, що вона видана Росією українцеві, який передає права на квартиру в місті Луганськ, який, як випливає з цієї довіреності, Україні не належить.

В українському МЗС стверджують, що росіяни порушили відразу кілька статей Віденської конвенції.

"Керуючись статтею 55 цієї конвенції, повинні зауважити, що консульська посадова особа в країні акредитації має дотримуватися законодавства країни перебування - по-перше. І друге - не втручатися у внутрішні справи країни перебування. Це категорично неприйнятно. Це ще раз підтверджує присутність РФ на тимчасово окупованих територіях", - підкреслив керівник управління консульського забезпечення Василь Кирилич.

У Міністерстві юстиції України попереджають, що угоди, укладені в зоні АТО на підставі таких документів, не будуть визнані українським законодавством.

"Угоди, укладені на підставі такої довіреності на території АТО, мають незакінчений характер. Що дозволяє стверджувати, що ці документи мають уявний характер і вони в майбутньому будуть позбавлені права в юридичному документообігу на території України", - заявив керівник відділу контролю у сфері нотаріату департаменту державної реєстрації та нотаріату Микола Смук.

Як повідомляли, суддя з Донецька переоформила на бойовиків близько 20 квартир переселенців. Після окупації міста суддя працевлаштувалася в Білгород-Дністровському райсуді Одеської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram