ГоловнаПолітика

Порошенко і Гройсман звернулися до українців з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів

"Злочини проти людяності не мають терміну давності".

Порошенко і Гройсман звернулися до українців з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів

Президент Петро Порошенко і прем'єр-міністр Володимир Гройсман оприлюднили звернення з нагоди Дня пам'яті жертв голодоморів.

"Злочини проти людяності не мають терміну давності. Ніколи не забудемо страшний злочин організаторів Голодомору. Україна пам'ятає", - йдеться у фейсбуці президента.

"Схиляю голову перед жертвами Голодомору 1932-1933 років та інших голодоморів в Україні. Закликаю кожного українця запалити сьогодні свічку та вшанувати пам'ять загиблих від голоду співвітчизників хвилиною мовчання. Ми ніколи не забудемо страшних розповідей про ті часи. Ми завжди будемо пам'ятати наших замучених голодом братів та сестер. Нас хотіли знищити, але ми вижили і сьогодні будуємо суспільство, найважливішою цінністю якого є людське життя", - заявив зі свого боку прем'єр-міністр.

Сьогодні в Україні згадують жертв Голодомору 1932-1933 років та голодоморів 1921-1922, 1946-1947 років. Офіційні пам'ятні заходи в Києві розпочнуться о 14:30 і пройдуть на території Національного музею "Меморіал жертв Голодомору" за участю Порошенка.

О 16:00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання та проведено всеукраїнську акцію "Запали свічку".

Нагадаємо, в листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.

У вересні під час виступу на Генеральній асамблеї ООН у США Президент Петро Порошенко закликав світ визнати Голодомор геноцидом українців.

Зараз Голодомор визнали геноцидом 24 країни світу, а ще в деяких країнах - органи влади їх окремих територіальних одиниць.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram