ГоловнаПолітика

Україні не вдалося домогтися визнання РФ країною-агресором у декларації "Східного партнерства"

Порошенко зазначив, що Європа повинна бути більш жорсткою, більш об'єднаною і більш рішучою.

У підсумковій декларації саміту "Східного партнерства" Росія не визнається державою-агресором.

Про це Президент Петро Порошенко повідомив журналістам за підсумками саміту "Східного партнерства" в Брюсселі, повідомляють "Українські Новини".

"Чи вдалося нам реалізувати все, що ми хотіли? Відповідь - ні", - сказав Порошенко.

Так він відповів на питання про те, чи згадується РФ як держава-агресор в підсумковій декларації саміту "Східного партнерства".

Фото: president.gov.ua

"У нас є декларація Європейської народної партії, де це було записано. Справа в тому, що в рамках "Східного партнерства" є кілька країн (Порошенко вказав на журналістку з Білорусі), у яких різні темпи європейської інтеграції. На сьогодні, якщо ви почитаєте декларацію ЄНП, там чітко зазначені місце і роль Росії. Я не збираюся уникати цієї відповіді. Чи вдалося нам реалізувати все, що ми хотіли? Відповідь - ні", - сказав український президент.

Порошенко додав, що Україна наполягала на тому, що Європа повинна бути більш жорсткою, більш об'єднаною і більш рішучою.

При цьому він зазначив, що Україна чітко продемонструвала, що є "самостійним гравцем, з яким рахуються європейські лідери".

У підсумковій декларації саміту "Східного партнерства" учасники висловили глибоку стурбованість триваючими порушеннями принципів міжнародного права в багатьох частинах регіону і закликають до відновлення зусиль щодо сприяння мирному врегулюванню невирішених конфліктів на основі принципів і норм міжнародного права.

При цьому в декларації не згадуються конкретні зони конфліктів, а Росія не називається державою-агресором, на чому наполягала Україна при підготовці спільної заяви саміту.

Також учасники саміту "Східного партнерства" вітають присутність Євросоюзу в зонах конфліктів при необхідності для сприяння в їх вирішенні.

П'ятий саміт "Східного партнерства" 24 листопада розпочав роботу в Брюсселі. Ініціатива "Східного партнерства" включає Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Голови держав і урядів 28 країн-членів ЄС та шести країн-партнерів мали оцінити результати, досягнуті з моменту проведення останнього саміту в Ризі 2015 року, розглянути вигоди, які отримали громадяни шести країн-учасниць "Східного партнерства", а також обговорити майбутнє співпраці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram