ГоловнаПолітика

НАБУ проводить оцінку ризиків, пов'язаних з передачею справ від Генпрокуратури

Нові провадження сповільнять розслідування поточних справ.

НАБУ проводить оцінку ризиків, пов'язаних з передачею справ від Генпрокуратури
Фото: Сергей Нужненко

Національне антикорупційне бюро України проводить оцінку можливих ризиків, пов'язаних з передачею справ від Генеральної прокуратури, яка втратила повноваження здійснювати розслідування.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"НАБУ діяла і буде діяти виключно в рамках закону. Враховуючи те, що у зв'язку з закінченням повноважень слідчих органів здійснювати розслідування, законом передбачена передача НАБУ підслідних йому проваджень, зареєстрованих до грудня 2015 року. Національне бюро не бачить підстав не приймати матеріали таких проваджень від Генеральної прокуратури України", - йдеться в повідомленні НАБУ.

Бюро зазначає, що неодноразово попереджало, що передача справ від Генпрокуратури створить ризики для поточних розслідувань детективів щодо топ-корупціонерів, оскільки кількість детективів непорівняння з кількістю прокурорів

"Зараз важко спрогнозувати, скільки часу буде потрібно для обробки матеріалів усіх справ, підслідних НАБУ і зареєстрованих до грудня 2015 року. Цілком очевидно, що передача такої кількості справ за короткий проміжок часу (за попередніми підрахунками мова йде про кілька тисяч) у провадження близько 200 детективів НАБУ загальмує перебіг розслідування", - йдеться в заяві.

Утім найближчим часом НАБУ планує надати свої пропозиції щодо мінімізації цих ризиків.

Нагадаємо, що прокуратура мала право розслідувати злочини, підслідні Державному бюро розслідувань (ДБР), щонайдовше 5 років з дня набуття чинності нового КПК (19 листопада 2012 року). Таким чином, з 20 листопада 2017 року тільки слідчі ДБР мають право розслідувати злочини, вчинені екс-президентами, вищими держчиновниками, членами Центральної виборчої комісії, депутатами Верховної Ради, керівництвом Генпрокуратури, головою Національної банку, суддями та правоохоронцями.

Зараз у слідчих прокуратури залишається право на дорозслідування розпочатих ними кримінальних проваджень, підслідних ДБР, але щонайдовше два роки. Водночас слідчі прокуратури не мають права розслідувати нові кримінальні провадження, тобто ті, відомості про які внесено до ЄРДР після 20 листопада 2017 року.

Беручи до уваги, що зараз ДБР не почало своєї роботи, а прокуратура втратила повноваження з розслідування підслідних ДБР злочинів, вирішенням проблеми Генпрокуратура називає використання керівниками прокуратур повноважень доручити проведення досудового розслідування іншому органу досудового розслідування згідно з ч.5 ст. 36 КПК (у зв'язку з неможливістю здійснення ефективного досудового розслідування ДБР - оскільки воно не почало своєї роботи), а процесуальним керівникам - право особистого проведення слідчих (розшукових) і процесуальних дій (п.4 ч. 1 ст. 36 КПК України).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram