ГоловнаПолітика

Серед усіх націй українці найбільше поважають поляків, - Юринець

Утім Польща поки що не відповідає взаємністю, вважає нардеп.

Серед усіх націй українці найбільше поважають поляків, - Юринець
Оксана Юринец
Фото: Макс Левин

Оскільки Польща цього року відмовилася фінансувати українську громаду в своїй країні, місцевих українців почала підтримувати діаспора з інших держав. Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна повідомила народний депутат Оксана Юринець, співголова Групи з міжпарламентських зв'язків з Республікою Польща. Канадська українська діаспора передала 30 тис. доларів на підтримку українців, які живуть у Польщі, заявила нардеп.

"Це було дуже показово, що лемки, які виїхали колись, готові підтримувати українців у Польщі, котрі сьогодні опинилися в скрутній ситуації", - сказала Юринець.

Нардеп зазначила, що за останніми дослідженнями, незважаючи на напруження в українсько-польських відносинах упродовж останнього року, з усіх націй українці проявляють найбільше поваги саме до поляків.

"Найвищий ступінь поваги і партнерства до Польщі є саме в тих регіонах, де одночасно спостерігається висока повага до УПА, це Західна Україна. Тому спроби польських політиків і експертів позначити зростання популярності УПА антипольськими настроями є абсолютно безпідставними", - пояснив Володимир В'ятрович, голова Українського інституту пам'яті.

"Коли ти хворий і нещасний, тобі готові співчувати і підкладати крапельницю, але коли ти заявляєш про свою суб'єктність, ти автоматично отримуєш правила, за якими треба виживати, конкурувати і не потрібно ображатися. Між країнами завжди виникала конкуренція. Наприклад, санкції проти ввезення м'яса і молока Росія ввела ще в 2005 році. Торгові війни були завжди", - додала Юринець.

Нагадаємо, на початку листопада представники польської влади дозволили собі низку випадів у бік України через трактування історичних питань.

Так, міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський пригрозив створити список нев'їзних українців з "антипольською позицією" і додав, що до переліку потраплять і чиновники, "які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають продовження ексгумації та відновлення польських місць пам'яті".

Президент Польщі Анджей Дуда, своєю чергою, закликав керівництво України не призначати на високі посади людей з "антипольськими поглядами".

Невдоволення Польщі, зокрема, викликане мораторієм на ексгумацію поляків в Україні, який було ініційовано Інститутом національної пам'яті наприкінці квітня у відповідь на демонтаж пам'ятника УПА в селі Грушовичі на сході Польщі. До цього в Польщі було спаплюжено декілька українських пам'яток. Винуватих не було покарано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram