ГоловнаПолітика

Прокуратура готує касацію на звільнення ув'язненого довічно

Олександра Каверзіна визнано винним у вбивстві семи осіб.

Прокуратура готує касацію на звільнення ув'язненого довічно
Фото: trud-ost.ru

Прокуратура Вінницької області не погодилася з рішенням апеляційного суду Вінницької області про звільнення Олександра Каверзіна, засудженого до довічного позбавлення волі за вбивство семи осіб.

Як повідомляють на сайті прокуратури, готується касаційна скарга на вердикт суду.

"Навіть сухий перелік статей Кримінального кодексу України, за які він відбував покарання, говорить про тяжкі злочини, які скоїв 44-річний рецидивіст. На його совісті численні вбивства, в тому числі співробітників правоохоронних органів під час виконання службових обов'язків", - сказано в повідомленні.

Нагадаємо, Апеляційний суд Вінницької області 3 листопада звільнив від відбування довічного позбавлення волі 43-річного Олександра Каверзіна.

Вердикт винесено у зв'язку з тим, що існує суттєва загроза життю і здоров'ю Каверзіна.

Олександр Каверзін - інвалід першої групи по зору, потерпає від внутрішньочерепного тиску, що може спровокувати інсульт. Каверзін осліп від катувань міліціонерів, що встановлено Європейським судом з прав людини.

Також суд керувався рішенням ЄСПЛ у справі "Лорс проти Нідерландів". У ньому наголошується, що "повна сенсорна ізоляція, поєднана з тотальною соціальною ізоляцією, може знищити особистість і становить форму негуманного поводження, яка не може бути виправдана потребами забезпечення безпеки через будь-які причини".

Олександра Каверзіна звинуватили в убивстві семи осіб, серед яких - троє співробітників міліції. Також його засуджено за заподіяння тяжких тілесних ушкоджень, незаконне зберігання вогнепальної зброї, бандитизм і розбій.

Кримінальну біографію Олександр Каверзін почав у Кам'янець-Подільському. Юнаком входив до складу угруповання Ігоря Хмарука, яка займалася грабежами та розбоями. Під час одного з таких нальотів у Кам'янці було вбито двох чоловіків. Злочин вдалося розкрити, значну частину банди заарештували, ватажок наклав на себе руки під час затримання. Каверзіну вдалося втекти. У розшук його оголосили 1996 року, він отримав червону картку Інтерполу.

Утікачем Каверзін створив власне угруповання. У Хмельницькому він убив оперативників місцевого УБОЗ. Крім того, в Миколаєві Каверзін зі спільниками напав на валютного міняйла, при цьому був тяжко поранений дільничний інспектор, який намагався затримати бандитів.

Деякий час Каверзін переховувався в Росії, а потім перебрався до Харкова. Його затримали 2001 року. Як стверджував у своїх скаргах Каверзін, в міліції до нього застосували побої і тортури, що стало причиною катастрофічної втрати зору, який у нього був слабким з дитинства. Каверзін остаточно осліп, перебуваючи в СІЗО. 2012 року йому вдалося виграти позов у Європейському суді з прав людини - відсудити в України 40 тисяч євро.

Підставою для звільнення Каверзіна послужила стаття 84 Кримінального кодексу України, згідно з якою, в'язня можуть звільнити від покарання за станом здоров'я. Йдеться про засуджених взагалі, про ув'язнених довічно в ній нічого не сказано.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram