ГоловнаПолітика

Джемілєв назвав дату повернення в Україну Умерова та Чийгоза

За словами дочки Умерова, дата повернення залежить від результатів, які будуть уже завтра.

Джемілєв назвав дату повернення в Україну Умерова та Чийгоза
Фото: agentstvo.com.ua

Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що Ахтем Чийгоз і Ільмі Умеров будуть в Києві.

"Я думаю, вони завтра вже будуть в Києві. Завтра їм доведеться зустрітися з Ердоганом або з прем'єр-міністром, а потім вони хочуть приїхати сюди. Там їм запропонували медогляд і лікування, але вони відмовилися. Хочуть швидше сюди", - сказав Джемілєв в ефірі "5 каналу".

За його словами, про те, що вони приїдуть, Джемілєв дізнався перед приходом в студію.

"Вдалося додзвонитися. Розмовляв з Ахтемом Чийгозом і він сказав, що вони хочуть якомога швидше сюди", - додав він.

У той же час дочка Ільмі Умерова Айше Умерова повідомила, що батька обстежили лікарі. І повернення в Україну залежить від результатів, які будуть уже завтра, в четвер 26 жовтня.

"Відразу після прильоту в Анкару їх оглянули лікарі, зробили кілька тестів і аналізів, забезпечили усіма необхідними ліками. Зараз вони чекають результатів цього обстеження і якщо все нормально, то вони завтра вже зможуть вилетіти до Києва", - розповіла дочка Умерова.

Нагадаємо, російська окупаційна влада видала Умерова та Чийгоза Туреччині. Видача стала можливою завдяки домовленостям, досягнутим за підсумками візиту президента Туреччини Реджепа Ердогана в Україну.

Чийгоз був головним фігурантом найгучнішого і тривалого кримінального процесу на півострові. Як заявив офіційний представник Слідчого комітету РФ Володимир Маркін, Чийгоза затримали "за підозрою в організації і участі в масових заворушеннях". Йдеться про події 26 лютого 2014 року, коли проходила акція протесту біля будівлі кримського парламенту в Сімферополі. Чийгоза засудили до 8 років позбавлення волі за ч.1 ст.212 КК РФ.

Умеров звинувачувався в закликах до сепаратизму за слова про те, що Крим повинен бути українським. За версією слідства, в березні 2016 року Умеров виступив в ефірі телеканалу ATR. Потім його запис опублікували в інтернеті, після чого він став підозрюваним за частиною 2 статті 280.1 КК РФ (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації). Його засудили до двох років колонії-поселення за ч.2 ст.280.1 КК РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram