ГоловнаПолітика

У Німеччині закликали Україну не видавати Туреччині затриманого за лінією Інтерполу курда

Він одружений на громадянці України і перебуває на екстрадиційній перевірці.

У Німеччині закликали Україну не видавати Туреччині затриманого за лінією Інтерполу курда
Фото: grantist.com

В Україні на вимогу Туреччини затримано жителя Кельна Кемаля К., який має турецьке і німецьке громадянство.

Як повідомляє "Немецкая волна", 17 жовтня стало відомо, що його затримали ще в середині цього року за лінією Інтерполу за запитом Анкари. Він перебуває на волі, але не може залишати територію України, поки не прийнято рішення про можливість його видачі турецькій владі.

Кемаль К., що живе в Німеччині з 2007 року, є за національністю курдом. Він вів активне політичне життя, будучи членом комуністичної партії Туреччини. Анкара ставить йому участь у терористичному співтоваристві і вчинення терористичного акту, однак Німеччина ще в 2008 році відмовилася екстрадувати Кемаля К., зважаючи на значні сумніви в обґрунтованості звинувачень, висунутих турецькою владою. У 2010 році він отримав у ФРН статус політичного біженця, а в 2016 році - німецьке громадянство.Кемаля К. одружений на громадянці України і його перебування в цій країні мало приватний характер. Перед поїздкою в Україну прокуратура міста Кельна попереджала його про небезпеку цього кроку.

Представники Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) зажадали від німецького уряду надати допомогу Кемалю К. "З огляду на долю Деніза Юджеля і Петера Штойдтнера, німецький уряд має якомога швидше зробити необхідні кроки, щоб не допустити екстрадиції Кемаля К. в Туреччину", - заявив в інтерв'ю Rheinische Post експерт фракції ХДС/ХСС у бундестазі з внутрішньої політики Штефан Маєр.

Дії Туреччини, яка використовує так зване червоне повідомлення (також зване "червоним циркуляром") Інтерполу для затримання громадян Німеччини за кордоном, Маєр назвав "неприйнятними". За його словами, Анкара зловживає своїм членством у Міжнародній організації кримінальної поліції. Маєр закликав Київ не піддаватися тиску турецької влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram