ГоловнаПолітика

НАБУ: Розенблат намагався полетіти в Німеччину з матеріалами, важливими для розслідування "бурштинової справи"

У нього вилучили мобільні телефони, платіжні картки, дипломатичний і закордонний паспорти.

НАБУ: Розенблат намагався полетіти в Німеччину з матеріалами, важливими для розслідування "бурштинової справи"
Фото: Україна Молода

Національне антикорупційне бюро заявило, що депутата Верховної Ради Борислава Розенблата 19 жовтня зняли з літака, тому що він намагався вивезти з країни матеріали, важливі для розслідування "бурштинової справи". У зв'язку із цим, відповідно до ч.3 ст.233 Кримінального процесуального кодексу, депутата обшукали в літаку, після чого доправили в суд для обрання запобіжного заходу. При цьому формального затримання Розенблата не було.

Про це йдеться в коментарі НАБУ з приводу вчорашнього інциденту в аеропорту "Київ".

"За інформацією слідства, підозрюваний планував вивезти за межі України засоби комунікації, які могли містити інформацію про приховування слідів раніше скоєних злочинів і спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності - предмети раніше одержаної неправомірної вигоди, а також інше майно для запобігання його арешту в рамках кримінального провадження", - йдеться в заяві.

Під час обшуку в депутата вилучили мобільні телефони, планшет; коштовності (або предмети, схожі на коштовності), платіжні картки іноземних банків, закордонний паспорт і дипломатичний паспорт.

Фото: НАБУ

Фото: НАБУ

НАБУ зазначає, що Розенблат використав саме дипломатичний паспорт, хоча летів із приватною поїздкою. Ба більше, Розенблат брав диппаспорт нібито для робочої поїздки 18-22 жовтня "з метою вивчення можливостей для кооперації і співробітництва між Україною та Торгово-промисловою палатою Ізраїлю і Асоціацією виробників Ізраїлю".

Потім він передумав і використав дипломатичний паспорт для приватної поїздки в Кельн.

Фото: НАБУ

При цьому лист, яким він нібито заздалегідь попередив детективів НАБУ про свою поїздку, надійшов у Бюро вже після того, як рейс на Кельн мав злетіти.

Нагадаємо, що Розенблата підозрюють в отриманні хабара і зловживанні впливом.

Йому закидають отримання $285 тис. хабара. Близько року тому в рамках розслідування нелегального видобутку бурштину на нардепа вийшла агент НАБУ. Вона назвалася представником компанії "Фуджейра" з ОАЕ, яка нібито мала намір видобувати й експортувати бурштин з Житомирської області. Депутат мав допомогти агенту отримати ліцензію на користування надрами та внести законодавчі поправки до Митного і Податкового кодексів спеціально під "Фуджейру", в тому числі щоб компанія платила меншу ренту за видобуток бурштину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram