ГоловнаПолітика

Порошенко побачив "косоворотки з-під вишиванок" у противників законів про Донбас

Президент пояснив необхідність прийняття законопроектів.

Президент Петро Порошенко виступив зі зверненням у зв'язку з голосуванням у Верховній Раді за його законопроекти про окупований Донбас.

Він почав свій виступ із запевнення, що поверне окуповану територію у склад України, після чого назвав тих, хто не сприймає його кроків на цьому шляху, "політиканами". Вони, на думку Порошенка, насправді нав'язують країні курс на відмову від окупованих територій.

"Крім того, їхні дії провокують напруження в стосунках з нашими ключовими союзниками. Створюють загрозу, що ми з вами залишимося з агресором один на один, без підтримки світової спільноти. В голові просто не вкладається те, що ми бачили вчора і сьогодні у Верховній Раді. Колишні партнери по демократичній коаліції, люди, які називають себе патріотами і навіть українськими націоналістами, зривали голосування... І за що? За те, щоб законом визнати Росію агресором, а її війська - окупантами! Як заклик "хто не скаче", то підстрибують вище за всіх. А як доходить до голосування за очевидний український інтерес - то ніби зурочили. А в декого взагалі з-під вишиванок визирають косоворотки, на головах стирчать кокошники", - обурився президент.

Після цього президент дав характеристики двом своїм законопроектам про Донбас.

Зокрема, закон про деокупацію, на думку президента, підсилює аргументи на користь надання Україні оборонної зброї і позицію Києва в боротьбі за звільнення заручників і в питанні можливого розміщення миротворців ООН на Донбасі.

"Росія як країна-агресор не матиме жодного права на участь у цій місії, яка повинна бути дислокована на всій окупованій території - включаючи тимчасово не підконтрольну нам ділянку російсько-українського кордону", - пояснив Порошенко.

Говорячи про законопроект, який на один рік продовжив старий закон про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу, він нагадав, що виконання закону жорстко обумовлене низкою вимог до Росії. За словами Порошенка, прийняття закону підтверджує репутацію України як країни, яка відповідально ставиться до Мінських домовленостей. Це дозволяє щоразу продовжувати санкції проти Росії, країни-порушника угод, додав президент.

Також Порошенко заявив, що Росія була б дуже рада провалу голосування за цей закон.

"Чому? Тому що це розв'язало б їм руки на лінії зіткнення і допомогло б скинути тягар санкцій. І відповідальне голосування більшості допоможе нашій армії і надалі тримати оборону з мінімумом жертв, а дипломатам - посилити міжнародний тиск на Росію", - підсумував він.

Нагадаємо, в п'ятницю Рада прийняла в першому читанні законопроект про деокупацію і в цілому закон про продовження особливого статусу Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram