ГоловнаПолітика

Латвія назвала "зрозумілими" кроки України щодо забезпечення вивчення державної мови в школах

Україна зацікавлена у запозиченні досвіду Латвії у мовному питанні.

Латвія назвала "зрозумілими" кроки України щодо забезпечення вивчення державної мови в школах
Фото: mfa.gov.ua

Міністр освіти і науки Латвії Карліс Шадурскіс назвав зрозумілими дії України у мовному питанні.

Про це він сказав сьогодні в Ризі під час зустрічі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ України.

"Кроки України щодо забезпечення умов для вивчення державної мови в системі освіти зрозумілі", - заявив Шадурскіс.

Він на прикладі своєї країни підкреслив важливість створення передумов для отримання учнівською молоддю знання державної мови. За словами латвійського міністра, це дозволяє уникнути дискримінації на ринку праці.

Клімкін зі свого боку відзначив зацікавленість України у запозиченні досвіду Латвії щодо функціонування системи освіти з використанням мов національних меншин. Глава МЗС також ознайомив Шадурскіса з основними положеннями закону України "Про освіту".

Сторони також підписали міжурядову угоду в сфері освіти, науки, молоді та спорту.

Як повідомлялося, глава МЗС Павло Клімкін викликав на консультацію посла України в Угорщині Любов Непоп у зв'язку з реакцією угорської сторони на нову редакцію закону "Про освіту".

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада 255 голосами ухвалила закон "Про освіту", який, зокрема, регулює питання використання української мови в сфері освіти.

Офіційні органи низки країн, які мають велику діаспору в Україні, висловили протест з приводу ухвалення цього закону. Президент Румунії скасував візит в Україну у зв'язку з ухваленням закону. Російський парламент назвав закон України "Про освіту" актом етноциду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram