ГоловнаПолітика

Порошенко: Кожен школяр має вільно володіти українською

Мову національних меншин вивчати не забороняється. 

Порошенко: Кожен школяр має вільно володіти українською
Фото: EPA/UPG

Президент Петро Порошенко на зустрічі з українською діаспорою та кримськотатарськими організаціями США заявив, що кожна дитина, яка закінчила українську школу, має вільно володіти українською мовою, але мову національних меншин вивчати не забороняється.

Про це він сказав коментуючи законопроект "Про освіту".

"Ми повертаємо Україну в українські школи. Це дуже просто. При цьому ми нікому не забороняємо вивчати мови національних меншин. Але кожна дитина, що закінчила українську школу, має вільно володіти українською мовою. Ми повинні захистити Україну. Раніше цього ніколи не робили", - сказав глава держави.

Раніше Порошенко заявив, що нова редакція закону "Про освіту" ще не надійшла йому на підпис, проте він вважає священним правом українців вчити свою мову, не забороняючи при цьому вивчення мов національних меншин.

"Закон ще не надійшов до мене, але я вважаю, що це священне право українців - вчити свою мову, не забороняючи при цьому мати навчання другою, третьою або четвертою мовою і не погіршуючи права національних меншин", - відповів він на питання про те, чи має намір він підписувати, повертати з правками до Верховної Ради на доопрацювання чи ветувати цей закон.

 Нагадаємо, 5 вересня Верховна Рада ухвалила закон про освіту, який починає реформу освіти в Україні. Нова редакція закону передбачає, що діти, які підуть до школи з 1 вересня 2018 року, матимуть можливість навчатися рідною мовою лише в початковій школі - перші чотири роки. З п'ятого класу всі предмети повинні викладатися українською мовою. Як повідомлялося, Болгарія, Греція, Румунія та Угорщина закликали Україну не вводити в дію норму нового закону "Про освіту" щодо навчання виключно українською мовою.

Україна і глави дипломатичних місій 11 країн домовилися про план імплементації мовних норм нової редакції закону "Про освіту", при цьому з Угорщиною заплановано провести додаткові консультації для врегулювання питання мовних норм.

Україна готова надати до Ради Європи на експертизу статтю про мову освіти нової редакції закону "Про освіту".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram