ГоловнаПолітика

Прикордонники прийшли до Саакашвілі у Львові (оновлено)

Політику хочуть вручити протокол про адмінпорушення.

Уранці 12 вересня в готель "Леополіс" у центрі Львова, в якому зупинився Михайло Саакашвілі, прибули прикордонники і поліція, повідомляє ZAXID.NET.

За словами прикордонників, вони мають намір повідомити Саакашвілі про зміст протоколу про адмінпорушення в зв'язку з незаконним перетином ним державного кордону. Для забезпечення порядку вони викликали на місце поліцію.

На прямій трансляції з готелю видно, як але з прикордонниками спілкуються нардепи, які супроводжують Саакашвілі, зокрема Семен Семенченко і адвокати. Самого Саакашвілі не видно.

Оновлено. Адвокат Саакашвілі Маркіян Галабала повідомив, що двоє представників Мостиського загону Держприкордонслужби прибули в готель "Леополіс" о 07:15.

Він зазначив, що прикордонники повинні були скласти протокол про адміністративне правопорушення протягом трьох годин з моменту його виявлення, зараз час для цього минув. У зв'язку з цим Галабала назвав спроби вручити протокол "абсолютно незаконними". За його словами, через це прихильники Саакашвілі викликали поліцію.

Крім того, Галабала повідомив, що прикордонники намагалися потрапити в номери, де проживає Саакашвілі, "силовим методом".

"Представники державної прикордонної служби намагалися увірватися в номери, в яких нібито проживає Михайло Саакашвілі. Згідно з Конституцією України, номери готелів вважаються приватним житлом. Доступ до будь-якого приватного житла здійснюється на підставі рішення суду. Тому вони не мають права вдиратися, вручати щось без рішення суду", - зазначив адвокат.

Однак пізніше Галабала визнав, що прихильники Саакашвілі не дали прикордонникам зайти в ліфт у холі готелю.

Зараз прикордонники залишаються в холі готелю, за їхніми словами, вони не знають, в якому номері зупинився Саакашвілі. Прикордонники викликали поліцію, щоб та забезпечила їм можливість спілкування з політиком.

"Ми викликали співробітників поліції для того, щоб вони забезпечили нам можливість просто повідомити суть того, що особа порушила вимоги чинного законодавства та незаконно потрапило на територію України. Це провадження за статтею 204-1 частина друга - групове порушення державного кордону - кодексу про адміністративні порушення", - пояснив представник ДПСУ.

Нагадаємо, Михайлу Саакашвілі за прорив через державний кордон України на цьому етапі загрожує притягнення до адміністративної відповідальності, заявив учора міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Прикордонна служба звернеться в судову інстанцію, щоб зафіксувати порушення кордону з боку пана Саакашвілі за 204 статтею адміністративного кодексу, потім, найімовірніше, з'являться й інші претензії. Так само буде кваліфікуватися його перебування тут, на території України", - сказав він.

Стаття 204 Кодексу про адміністративні порушення передбачає покарання у вигляді штрафу або адміністративного арешту на термін до 15 діб.

Однак дія цієї статті не поширюється на випадки прибуття в Україну іноземців чи осіб без громадянства з наміром отримати притулок чи бути визнаними в Україні біженцями або особами, які потребують додаткового захисту.

Михайло Саакашвілі після перетину кордону написав заяву в Державну міграційну службу з проханням надати йому статус особи, яка потребує додаткового захисту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram