ГоловнаПолітика

Кабмін розглядає зниження ціни на газ для населення

Уряд повинен узгодити напрацювання з МВФ.

Кабмін розглядає зниження ціни на газ для населення
Фото: Макс Левин

Уряд підготував два варіанти змін постанови №187, яка регулює ціну на газ, одна з яких дозволить уникнути підвищення ціни газу для населення і ТКЕ у новому опалювальному сезоні, а друга - знизити ціну майже на 17%.

Як пишуть Українські Новини, в уряді при визначенні ціни імпортного паритету газу загальний обсяг газу, який використовується для надання послуг в 17,6 млрд куб. м, розділять на імпортний - 3,7 млрд куб. м і газ власного видобутку - 13,9 млрд куб. м.

При визначенні ціни імпортного паритету для газу власного видобутку по одному з варіантів пропонується не використовувати вартість транспортування від німецького хаба до кордону України і тариф на вхід в газотранспортну систему України - 18,05 долара і 12,47.

У такому випадку ціна 13,9 млрд куб. м газу буде на рівні ціни на хабі - 188,2 долара.

При такій методиці підрахунку зростання ціни газу за імпортним паритетом не перевищує 10%, і як наслідок - підвищення  ціни газу для населення не вимагається.

У другому випадку пропонується використовувати варіант "умовного експорту", і для визначення ціни газу власного видобутку від ціни газу на хабі віднімати вартість транспортування і тариф на вихід газу з ГТС України 18,05 долара і 32,8 долара відповідно.

При такому підрахунку ціна газу за імпортним паритетом знижується майже на 17%.

Це означає, що ціна газу для населення і ТКЕ також повинна бути знижена майже на 17%.

Ці варіанти ще не узгоджені з Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, згідно з постановою №187 ціна газу для населення може бути переглянута в разі підвищення ціни газу на рівні імпортного паритету більш ніж на 10% від чинної.

За чинною редакцією постанови з жовтня ціна газу повинна підвищитися на 17,5%, оскільки ціна за паритетом виросла більш ніж на 10% (на 17,6%).

Раніше уряд, щоб уникнути підвищення ціни газу, розробив варіант зміни постанови №187 шляхом зміни термінів підрахунку ціни, проте за неофіційною інформацією такий варіант не підтримав МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram