ГоловнаПолітика

Україна вирішила не вводити візовий режим із Росією

"План на майбутнє - створення інтегрованої системи, а не окремого кроку".

Україна вирішила не вводити візовий режим із Росією
Павел Климкин
Фото: Макс Левин

Рада національної безпеки і оборони вирішила не вводити візовий режим із Росією.

Про це повідомив у Верховній Раді міністр закордонних справ Павло Клімкін.

"План на майбутнє - це затверджене РНБО рішення про створення інтегрованої системи. Не окремого кроку, як комусь хотілось би, а системи, яка передбачає зняття біометричних даних з іноземців і осіб без громадянства, ефективний контроль пересування по території України й інші заходи. Ця система буде впроваджуватися поступово, стадія за стадією", - розповів він у відповідь на запитання, коли буде введено візовий режим із Росією.

За його словами, введення віз не дасть необхідного ефекту і створить проблеми для громадян України в окупованому Криму.

"Це створить значні проблеми в контексті того, що Росія скористається цим, аби вчиняти як провокації, так і здійснювати свідому політику на обмеження для громадян України, які проживають на окупованій території Криму, пересуватися на територію України", - сказав він.

Клімкін заявив, що рішення РНБО було прийнято на підставі детального аналізу й отримало підтримку західних партнерів.

Нагадаємо, рішення ввести візовий режим було прийнято Радою національної безпеки і оборони України ще в березні 2014 року, на самому початку російської агресії. Тоді на цей крок влада не пішла. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк говорив, що в збереженні безвізового режиму зацікавлені багато українців, у першу чергу на сході та півдні України, які їздять у Росію на заробітки і мають родинні стосунки по той бік кордону. В результаті було прийнято рішення посилити пропускний режим на кордоні з РФ.

У лютому 2016 року перший заступник голови Верховної Ради Андрій Парубій разом з іншими депутатами зареєстрував постанову про припинення угоди про безвізовий режим між Україною і Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram