ГоловнаПолітика

Україна запропонувала ЄС альтернативу "Північному потоку-2"

На базі української ГТС пропонується створити міжнародний консорціум.

Україна запропонувала ЄС альтернативу "Північному потоку-2"
Фото: EPA/UPG

Україна пропонує Європейському Союзу створити міжнародний консорціум на базі української ГТС як альтернативу "Північному потоку-2".

Про це заявив заступник голови Адміністрації Президента Костянтин Єлісєєв, повідомляє "5 канал".

"Що стосується енергетики, ми чітко висловили свою позицію про неприпустимість "Північного потоку-2". Вони з розумінням поставилися до нашої аргументації, і ми далі будемо продовжувати наш діалог, адже без нашої згоди цей проект не повинен здійснюватися. Більш того, ми не тільки критикуємо і блокуємо цей політично вмотивований проект, а ми і пропонуємо. Ми запропонували можливість створення міжнародного консорціуму на основі нашої газотранспортної системи", - сказав Єлісєєв.

Заступник голови АП підтвердив, що європейська сторона підтримала ініціативу президента Петра Порошенка про проведення на початку наступного року великої міжнародної конференції про перспективи української ГТС для підвищення рівня безпеки і Європи, і України в тому числі.

"ЄС прислухається до наших ініціатив, і дуже важливо, що ЄС привітав наші кроки до енергобезпеки і до реформ у галузі енергетики. І ми будемо далі рухатися цим шляхом", - наголосив він.

"Північний потік-2"- проект будівництва газопроводу потужністю 55 млрд кубометрів з Росії до Німеччиничерез Балтійське море. Передбачається, що маршрут по дну моря, а також точка входу в газотранспортну систему Німеччини в Грайфсвальді будуть ті ж, що і у першого Nord Stream,  який запущено в 2011 році.

Нагадаємо, голова МЗС Польщі Ващиковський заявив, що Росія буде використовувати "Північний потік-2" як політичну зброю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram