ГоловнаПолітика

МВФ готовий виключити земельну реформу з умов виділення чергового траншу Україні

Офіційного підтвердження поки що не надходило.

МВФ готовий виключити земельну реформу з умов виділення чергового траншу Україні
Фото: EPA/UPG

Міжнародний валютний фонд висловив готовність залишити основною умовою для виділення наступного траншу кредиту Україні ухвалення пенсійної реформи і виключити при цьому прийняття земельної реформи.

Про це повідомило близьке до переговорів джерело агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами співрозмовника агентства, в МВФ ухвалили таке рішення з огляду на те, що між Фондом і Кабінетом Міністрів України немає згоди в деяких важливих позиціях майбутньої земельної реформи, а відповідного проекту ще не розроблено.

Разом із тим, зазначив він, проект пенсійної реформи вже внесено у Верховну Раду після попереднього узгодження з МВФ.

Водночас інше джерело агентства в уряді уточнило, що нині МВФ офіційно не підтвердив готовність обнулити в проекті меморандуму маяк, що стосується проведення земельної реформи в Україні.

"Щоб говорити про те, що будь-який маяк знято, потрібно отримати офіційні письмові підтвердження Фонду, проте таких, наскільки відомо, поки що не надходило", - сказав він.

За його словами, земельна реформа поряд з пенсійною, медичною, судовою і реформою підприємств держсектору залишається однією з найбільш пріоритетних в Україні і перебуває у фокусі уваги міжнародних партнерів. Однак їхній формат не є предметом міжнародних рекомендацій і, як і раніше, повністю залишається на розсуд української сторони.

Напередодні повідомляли, що, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, МВФ відклав виділення траншу Україні через зволікання із земельною реформою.

Співрозмовник агентства додав, що консультації на рівні уряду і дискусії з учасниками ринку і аграрними асоціаціями тривають в раніше взятому темпі, а узгоджена позиція буде відображена в законопроекті про обіг земель, який буде внесений до парламенту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram