ГоловнаПолітика

Яценюк запропонував прийняти нову Конституцію

В уряду повинна бути вся повнота виконавчої влади, вважає політик.

Яценюк запропонував прийняти нову Конституцію
Фото: nfront.com.ua

Колишній прем'єр-міністр, лідер партії "Народний фронт"Арсеній Яценюк запропонував прийняти нову Конституцію України.

У своєму фейсбуці Яценюк пише, що чинна управлінська модель себе вичерпала і Україні потрібна нова - "з чітким розподілом відповідальності та системою стримувань і противаг".

"Коротко моє бачення. Президент - глава держави, Верховний Головнокомандувач і національний арбітр. Безпартійний. Парламент - творець законів і контролер від імені народу. Депутати мають імунітет виключно щодо їхньої політичної діяльності. Парламентарії голосують виключно особисто. За неособисте голосування - кримінальна відповідальність. Рішення у ВР ухвалюються більшістю від присутніх. Кворум - не менш ніж 150 депутатів", - зазначив він.

В уряду, вважає Яценюк, повинна бути вся повнота виконавчої влади.

"Прем'єр-міністр - глава уряду, а не заручник політичних ігор. Уряд підзвітний парламенту. Члени уряду можуть бути членами парламенту, вони представляють партії в уряді і несуть політичну відповідальність", - написав політик.

У президента, на думку Яценюка, має залишитися право на мотивований розпуск парламенту в спосіб, встановлений Конституцією, а в парламенту - можливість відправити главу держави у відставку в порядку імпічменту.

Він також виступив за те, щоб в новому Основному законі був закріплений курс на ЄС і НАТО.

Нагадаємо, за даними шеф-редактора LB.ua Соні Кошкіної, Адміністрація президента розглядає проведення конституційної реформи, яка б дала більше повноважень парламенту з одночасним скороченням чисельності депутатів. Така реформа, за задумом, має стати запорукою перемоги Петра Порошенка на президентських виборах в травні 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram