ГоловнаПолітика

АМКУ не підтримав проект ліцензійних умов для лотерей Мінфіну

Документ відправили на доопрацювання.

АМКУ не підтримав проект ліцензійних умов для лотерей Мінфіну
www.amc.gov.ua

Антимонопольний комітет України повернув Міністерству фінансів на доопрацювання проект нових ліцензійних умов для лотерейного ринку. Про це йдеться в офіційній відповіді АМКУ на запит журналістів "5 каналу".

"Цей проект постанови Комітетом не був узгоджений, про що було повідомлено Міністерству фінансів України від 26 травня 2017 р. За результатами проведеного аналізу було встановлено, що критерії до ліцензіатів (здобувачам ліцензії) у проекті постанови КМУ не можуть бути визнані об'єктивними. При цьому державним банкам надаються переваги порівняно з іншими ліцензіатами в отриманні ліцензії на здійснення господарської діяльності з випуску та проведення лотерей. А це може мати негативний вплив на стан конкуренції на ринку", - йдеться в офіційній позиції АМКУ.

Нагадаємо, Міністерство фінансів опублікувало на своєму інтернет-сайті проект Постанови КМУ "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей і встановлення розміру плати за видачу ліцензії на провадження господарської діяльності з випуску та проведення лотерей". Документ викликав хвилю гострої критики експертів галузі та народних депутатів, оскільки, як вважають аналітики, підзаконним актом чиновники Мінфіну намагаються обійти Верховну Раду України і повноваженнями уряду встановити нові правила для лотерейного ринку України.

При цьому документ явно лобіює створення монополії, а також відкриває шлях для квазі-легалізації азартних ігор, зокрема, гральних залів з лотерейними терміналами самообслуговування (ЛТС), які без сертифікації ПЗ (вимоги відсутні в ліцензійних умовах) можуть бути використані, як звичайні ігрові автомати. У проекті ліцензійних умов штучно відсіяні можливість отримання ліцензій нинішніми операторами "М.С.Л." і "Патріот". При цьому збережена можливість для ліцензування єдиної компанії - УНЛ.

АМКУ найближчим часом планує провести детальне вивчення ситуації у сфері лотерей і при необхідності вжити заходів для демонополізації ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram