ГоловнаПолітика

Україна арештувала частку "Газпрому" в спільному підприємстві

"Газтранзит", втім, зараз не веде значимої діяльності.

Україна арештувала частку "Газпрому" в спільному підприємстві
Фото: http://gastransit.com.ua/

Україна наклала арешт на акції приватного акціонерного товариства "Газтранзит" (Київ), якими володіє російський "Газпром".

Про це йдеться у квартальному звіті "Газпрому".

"12 травня 2017 року ПАТ "Газпром" отримало через представництво ПАТ "Газпром" у Києві постанови департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України про відкриття виконавчого провадження на суму 189 мільярдів 125 мільйонів українських гривень (за курсом на 31 березня 2017 року - 394,687 мільярда рублів), включаючи суму виконавчого збору 17 мільярдів 193 мільйони українських гривень (за курсом на 31 березня 2017 року - 35,881 мільярда рублів), і накладення арешту на належні ПАТ "Газпром" акції АТ "Газтранзит", - йдеться у звіті.

"Газтранзит" створили 1997 року з метою розвивати транзит газу в Туреччину і на Балкани. "Газпрому" і "Нафтогазу України" належать по 40,2% акцій компанії, ще 19,6% володіє турецький "Турусгаз".

Видання РБК з посиланням на джерело в "Газпромі" пише, що "Газтранзит" не веде зараз значимої діяльності, а транзит російського газу в Туреччину відбувається в нормальному режимі.

Нагадаємо, 22 січня 2016 року АМКУ оштрафував "Газпром" на 85,966 млрд гривень за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу. Повідомлення про сплату штрафу було відправлено 4 березня 2016 року, відповідно "Газпром" мав сплатити штраф до 4 травня 2016 року.

Російська компанія не сплатила грошей вчасно, тому до 5 жовтня, коли було подано позов про примусове стягнення, сума штрафу з урахуванням пені подвоїлася.

"Газпром" програв усі суди, оскаржуючи законність штрафу.

Є інформація, що "Газпром" подав позов у Стокгольмський арбітраж на рішення про примусове стягнення штрафу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram