ГоловнаПолітика

Міністр соцполітики розповів про нарахування пенсій тим, хто працює за кордоном

Пенсійна реформа передбачає механізм компенсації недостатнього страхового стажу.

Міністр соцполітики розповів про нарахування пенсій тим, хто працює за кордоном
Фото: 24tv.ua

Громадяни України, які працюють за кордоном і не мають необхідного страхового стажу в Україні, зможуть претендувати на пенсію на загальних підставах. Про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева в інтерв'ю програмі "Лівий берег з Сонею Кошкіною".

"Щодо тих, хто працює за кордоном... На жаль, у нас немає договорів з різними країнами про сплату пенсійних внесків. Перший такий договір ми підписали з Ізраїлем. Ізраїльтяни будуть набирати наших людей на роботу за контрактом (будівельників, наприклад, через центр зайнятості) і платити за наших працівників внесок у Пенсійний фонд України. І вже сьогодні люди, якщо навіть працюють без міждержавної угоди, мають можливість добровільно страхуватися і платити внески тут. Крім того, проект нового закону передбачає можливість компенсації стажу, сплати страхового внеску", - розповів міністр.

Тож якщо заробітчанин хоче претендувати на стандартну пенсію в Україні з 60 років - він повинен компенсувати брак страхового стажу. Міністр соцполітики не бачить у такому підході жодної несправедливості.

"Тітка Маша, яка щодня в ЖЕКу підмітала вулицю, отримувала мінімальну зарплату і платила внески 35 років, жила, можливо, голодно і погано, повинна бути в однаковій ситуації із тим, хто працював на себе? Я вважаю, що це неправильно", - зазначив Рева, додавши, що ті, хто не має права на пенсію, отримують державну допомогу.

"Якщо ти хочеш бути учасником пенсійної програми - повинен брати участь у сплаті внесків у Пенсійний фонд. Це ж не державні кошти - це кошти тих, хто платив їх у фонд. То чому з цього фонду повинні платитися пенсії тим, хто не робив таких внесків? Тому ми цю тему закриваємо. Фонд - для тих, хто працює", - зазначив міністр.

"Тепер що робити з тими, хто не має пенсійного стажу? Якщо вони не є учасниками пенсійної програми - йдуть в Управління соціального захисту, у нас є окрема державна програма, яка називається «Державна допомога особі, яка не має права на пенсію». Сьогодні цю допомогу сплачують із 63 років. Навіть сьогодні є люди, які не мають 15 років страхового стажу. Пенсію вони не отримують. І тут ми нічого не змінюємо. Нижня межа участі в пенсійній програмі - 15 років - залишається незмінною. І тому ті, хто каже, мовляв, «хочете скоротити кількість пенсіонерів», кажуть неправду. Мінімальний страховий стаж для участі в пенсійній програмі залишається незмінним - 15 років. Просто той, хто платив внески в Пенсійний фонд 35 років - йде в 60 на пенсію, хто платив 25 років - йде у 63, а той, хто платив 15 - піде в 65. А якщо в нього не буде 15 років страхового стажу, буде отримувати державну допомогу особі, яка не має права на пенсію", - додав Рева.

Докладно про пенсійну реформу читайте в повному тексті інтерв'ю "Андрій Рева: «Для того, щоб піти на пенсію, її треба заробити»".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram