ГоловнаПолітика

Прокуратура пред'явила підозру Сталіну і Берії

Справа стосується депортації кримськотатарського народу.

Прокуратура пред'явила підозру Сталіну і Берії
Лаврентий Берия и Иосиф Сталин
Фото: STENA.ee

Прокуратура Автономної Республіки Крим підписала повідомлення про підозру Йосипу Сталіну та Лаврентію Берії у справі про депортацію кримськотатарського народу.

"На сьогодні прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру, і в цей час підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України [геноцид], Сталіну Йосипу Віссаріоновичу і Берії Лаврентію Павловичу", - цитують на сайті Генпрокуратури слова прокурора АР Крим Гюндуза Мамедова.

"Це тільки початок, нами в рамках цього досудового розслідування будуть встановлені інші учасники, попередньо нами встановлені безпосередні виконавці цього злочинного наказу", - додав він під час зустрічі з генеральним прокурором Юрієм Луценком і лідером кримських татар Мустафою Джемілєвим у четвер.

Начальник відділу процесуального керівництва в кримінальних провадженнях слідчих прокуратури та підтримання державного обвинувачення АР Крим Світлана Блудова підписала повідомлення про підозру.

Розслідування в кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення в 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР було розпочато в грудні 2015 року.

Зазначають, що за півтора року під час досудового слідства у державні архіви направили 53 запити, ще 52 - у ВНЗ і 67 - у наукові бібліотеки. Інформація збиралася по всіх державних установах на території України. На сьогодні встановлено понад 250 сімей - потенційних потерпілих (понад 1000 осіб). Як свідків і потерпілих допитано 63 людини, з яких 45 - жителі тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим. Складено реєстр осіб, щодо яких особисто та їхніх сімей представники радянської влади вчинили дії насильницького переселення. На підставі отриманих матеріалів призначена демографічна експертиза.

16 травня слідство отримало висновок експерта Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи Національної академії наук України. У ньому зазначено, що саме насильницьке переселення в 1944 році більш ніж 225 тисяч представників кримськотатарського народу та інших національних груп з території півострова для проживання в непристосованих районах СРСР, вчиненого представниками органів державної влади Радянського Союзу, "призвело до їх часткового фізичного знищення".

Отримані результати свідчать, що під час депортації і в місцях спецпоселення від хвороб, епідемій та голоду загинула майже половина з депортованих кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram