ГоловнаПолітика

Почалося підготовче засідання за обвинуваченням Януковича в зраді

У цій справі проходять більш ніж 100 свідків.

Почалося підготовче засідання за обвинуваченням Януковича в зраді
Фото: tsn.ua

Оболонський районний суд Києва почав підготовче судове засідання в кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього президента Віктора Януковича в державній зраді.

Про це повідомив головуючий суддя Владислав Дев'ятко, повідомляє УНН.

"Судове засідання оголошується відкритим", - сказав він.

На засіданні присутні прокурори військової прокуратури Руслан Кравченко та Максим Крим, також у засіданні беруть участь адвокати Ігор Федоренко та Віталій Сердюк.

На сьогоднішнє засідання суд викликав Януковича повісткою, яку було опубліковано на офіційному сайті "Судової влади".

Як розповів прокурор Руслан Кравчeнко, у справі про держзраду екс-президента проходить понад 100 свідків, серед яких є діючі та колишні високопосадовці. Всіх їх допитають у суді.

Нагадаємо, 17 січня 2017 року Генпрокуратура отримала копію заяви Януковича з проханням ввести війська в Україну. Йдеться про документ, який зачитував в ООН постпред РФ Віталій Чуркін. Раніше прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не отримував офіційного листа від Януковича з проханням ввести війська. А в російській генпрокуратурі заявили, що такого листа не існує. Однак пізніше в МЗС РФ усе ж визнали, що Янукович просив Путіна ввести війська, але заявили, що це був "не лист, а заява".

ГПУ долучила документ до звинувачення проти Януковича, а 14 березня обвинувальний акт було передано до суду. Януковичу інкримінують те, що 1 березня 2014 року, перебуваючи на території РФ, він вчинив держзраду, звернувшись із письмовою заявою до президента РФ з проханням використовувати російські війська на території України. Згодом це призвело до втрати Україною Криму та об'єктів держвласності на суму понад 1,080 трлн гривень.

28 березня Апеляційний суд вирішив, що справу екс-президента буде розглядати Оболонський райсуд Києва. Оскільки Янукович перебуває на території РФ, судять його заочно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram