ГоловнаПолітика

Федеріка Могеріні назвала безпеку головною умовою для політичного процесу на Донбасі

"Неухильне виконання Мінських угод залишається основою для довгострокового рішення".

Федеріка Могеріні назвала безпеку головною умовою для політичного процесу на Донбасі
Фото: EPA/UPG

Голова дипломатії Європейського Союзу Федеріка Могеріні назвала безпеку в зоні конфлікту на Донбасі умовою для політичного процесу.

Про це йдеться в її заяві, передає "Інтерфакс-Україна".

"Неухильне виконання Мінських угод залишається основою для довгострокового рішення, яке поважало б суверенітет і територіальну цілісність України", - підкреслила Федеріка Могеріні.

Вона також повідомила, що зв'язалася з генеральним секретарем ОБСЄ Ламберто Заньєром і домовилася з ним підтримувати тісний контакт. Федеріка Могеріні підкреслила, що ЄС буде і далі підтримувати місію ОБСЄ, вимагатиме повного, безпечного і безперешкодного доступу її співробітників у всі охоплені конфліктом райони і допомагатиме з розмінуванням.

"Без належного і безперешкодного контролю місії не може бути надійного і достовірного поліпшення безпеки, яка є основою для просування на політичному напрямку мирного процесу", - підкреслила Федеріка Могеріні.

Вона також назвала загибель спостерігача ОБСЄ на неконтрольованій території Луганської області "трагічним нагадуванням про необхідність прогресу в мирному врегулюванні конфлікту на сході України".

Нагадаємо, Україна прийняла закон про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей восени 2014 року, але внесла в нього зміни навесні 2015 року. Законом передбачено, що положення про особливий статус набудуть чинності після проведення в ОРДЛО демократичних виборів. При цьому президент Петро Порошенко наполягає на тому, що проведення виборів на Донбасі без виведення російських військ неможливе. Зі свого боку, Росія і ОРДЛО наполягають на т.зв. "формулі Штайнмаєра".

У лютому посол Німеччини Ернст Райхель допустив, що вибори на окупованій частині Донбасу можуть відбутися в присутності російської армії. Пізніше МЗС Німеччини уточнило, що проведення виборів можливе, але лише коли про їхні умови зможуть домовитися Київ і Москва. При цьому відновлення контролю над держкордоном має стати завершенням процесу виконання Мінських домовленостей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram