ГоловнаПолітика

Генерал Назаров оскаржив вирок

Справу офіцера розглянуть в апеляційному суді.

Генерал Назаров оскаржив вирок

Генерал-майор Віктор Назаров оскаржив рішення Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровський області, яким його засудили до 7 років позбавлення волі.

Про це він сказав у коментарі "Громадському".

Назарова засудили до в'язниці у зв'язку з катастрофою військового літака Іл-76 14 червня 2014 року в аеропорту Луганська. Тоді загинули 49 людей. В обвинувальному акті сказано, що Назаров як керівник штабу АТО був зобов'язаний здійснювати управління військовими частинами, залученими до операції, аналізувати інформацію і прогнозувати можливі дії незаконних збройних формувань на Донбасі, однак, заступаючи на посаду, недбало поставився до виконання своїх службових обов'язків.

Генерал точно знав про розміщення на аеродромі Луганська груп бойовиків, озброєних ПЗРК, тобто "усвідомлював, що політ літаків на вказаний аеродром буде здійснюватися на територію противника" і був проінформований про "терористичну загрозу".

13 червня 2014 року в штаб АТО з СБУ надійшла інформація про те, що дві групи бойовиків, озброєні ПЗРК, вирушили на аеродром Луганська і мають намір збивати літаки. Але Назаров не організував протидії групам бойовиків і не гарантував безпеку українських військовослужбовців, відправлених до Луганська, що призвело до вчинення теракту і загибелі 49 військовослужбовців.

Назаров своєї провини не визнав. Зокрема, він зазначив, що під час досудового слідства було допущено "маніпулювання інформацією", а в показаннях свідків у суді були "припущення" й "інформація, інтерпретована на свій розсуд".

Вирок Назарову негативно сприйняли в армії. Президент Петро Порошенко після цього заявив, що цивільні суди не повинні судити військовослужбовців у період ведення бойових дій, і запропонував відновити спеціальні військові суди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram