ГоловнаПолітика

Світовий банк визначив чотири ключові реформи для України

Пенсійна, земельна, медична, антикорупційна.

Світовий банк визначив чотири ключові реформи для України
Фото: wiwo.de

Світовий банк визначив чотири ключові реформи, які можуть дати поштовх економічному зростанню в Україні. Йдеться про пенсійну, земельну, медичну та антикорупційну реформи.

Про це в інтерв'ю ZN.ua сказала директор Світового банку у справах України, Білорусі та Молдови Сату Кахконен.

"Перша - це пенсійна реформа. З фіскальної точки зору, вона вкрай важлива - 11% ВВП держави витрачається через Пенсійний фонд, при цьому лише половина з цих коштів покривається пенсійними внесками населення, решта фінансується бюджетом. Це величезний дисбаланс.Але пенсійна реформа необхідна не тільки заради стабілізації фіскальної системи, а й заради підвищення рівня соціальної захищеності суспільства. Майже 70% пенсіонерів в Україні живуть за межею бідності. Вони потребують захисту держави", - заявила Кахконен.

"Другою за важливістю, на наше переконання, є земельна реформа. Вона вимагає значних трансформацій, але і сама може стати істотним поштовхом для зрушень в разі успішної реалізації. Скасування мораторію, підготовка і відкриття земельного ринку зможуть стати поштовхом до залучення інвестицій в державу. Ця реформа дійсно може сприяти розвитку", - сказала вона.

"Третя реформа, яку ми також вважаємо надважливою, - це реформа охорони здоров'я. Система фінансування сфери вкрай неефективна: Україна витрачає на медицину понад 4% ВВП - значно більше, ніж будь-яка країна з схожим рівнем доходів, а якість медичних послуг залишається незадовільною. І це питання не тільки неефективного використання бюджетних коштів, а й опосередкованих економічних втрат - збільшення очікуваної тривалості життя на рік підвищує рівень ВВП на душу населення приблизно на 4%. На жаль, в Україні щорічно через передчасну смертність та інвалідність "втрачається" майже 6 млн років продуктивного життя. Здорові та продуктивні люди - це те, що вам необхідно, щоб будувати свою країну і відновлювати її економіку. Але зараз тільки 10% українців вважають медичну допомогу якісною", - додала вона.

"І четверта реформа - антикорупційна. Складнощі з її впровадженням очевидні для всіх. І що найгірше - для приватних інвесторів", - сказала Кахконен.

4 квітня вона представляла новий економічний огляд і макроекономічний прогноз для України. За оцінкою Світового банку, зростання ВВП України в цьому році становитиме 2%. У 2018 році очікується зростання на 3,5%, в 2019-му - на 4%.

Це занадто мало для економіки, яка за останні десять років пережила дві найсерйозніші кризи. Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що Україна повинна показувати економічне зростання від 5% в рік, в іншому випадку буде поступова деградація.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram