ГоловнаПолітика

Декілька депутатів закликали ввести ліцензування лотерей

Лотерейний бізнес міг би принести бюджету додаткові надходження.

Декілька депутатів закликали ввести ліцензування лотерей

Декілька депутатів Верховної Ради закликали Міністерство фінансів розробити нові ліцензійні умови для ведення лотерейного бізнесу в Україні, повідомляє УНІАН.

"Ідеться про близько 5-6 млрд гривень, які йдуть у кишені певних політичних сил, що "кришують" усю цю ситуацію. Потрібно створити центральну систему, яка буде в держави, коли кожну транзакцію видно, і відразу автоматично йде відрахування податків", - заявила нардеп, голова бюджетного комітету Ніна Южаніна.

Кілька років тому було прийнято Закон України "Про державні лотереї", який передбачав платне ліцензування учасників ринку. Однак досі не розроблено ліцензійні умови, і весь ринок працює на перехідних положеннях закону про лотереї від 2012 року.

На думку нардепа Леоніда Козаченка, відповідальність за це лежить на Міністерстві фінансів України. "Воно повинно приймати рішення, тому міністрові потрібно давати відповідь, що відбувається", - зазначив він.

Найоптимальнішою моделлю організації азартного бізнесу в Раді визнали обмежену конкуренцію у вигляді ліцензування певного виду азартних ігор. Ліцензія зі щорічною платою може бути надійним способом детінізації, а також простим шляхом протидії ухиленню від податків і спрямування коштів в українську скарбницю.

"Просто повинна бути ліцензія, яка дає право грати протягом певного терміну. Вартість ліцензії повинна бути доволі високою, під силу тим, хто програє, але не стати для них трагедією. Саме ці ліцензії повинні бути податком з гравців і фактично замінити майновий ценз. Для компаній теж повинні бути ліцензії, і до того ж платні. Вони і будуть податком з компанії", - заявив нардеп Олександр Кірш.

Реальний обсяг лотерейного ринку Мінфін оцінює в 40 млрд. У 2013 році легальні гральні компанії, задекларувавши дохід 12,4 млрд гривень, заплатили у вигляді податків менш ніж 3% від цієї суми. Відтоді податкові надходження скоротилися втричі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram